ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε τη νοσηλεύτρια που έσωσε 2.500 παιδιά από τους ναζί

Δείτε τη νοσηλεύτρια που έσωσε 2.500 παιδιά από τους ναζί

Η λίστα της Σέντλερ

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μέσω Διαδικτύου για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της ηρωίδας που έσωσε 2.500 παιδιά εβραϊκών οικογενειών στη Βαρσοβία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του "Έθνους" το γκέτο της Βαρσοβίας στοιβάχτηκαν μέσα σε λίγα τετραγωνικά κάπου 400.000 άνθρωποι, η μοίρα των οποίων ήταν προδιαγεγραμμένη. Χιλιάδες εκτελέστηκαν ή εστάλησαν για να καταλήξουν στα κρεματόρια.

Ζωή σε ένα βάζο... Μια αληθινή ιστορία, υπόμνηση της φρίκης που έζησε ο κόσμος, αλλά και σύμβολο προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Είναι η ιστορία της Ιρένα Σέντλερ, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου διέσωσε από τα κρεματόρια των ναζί 2.500 παιδιά εβραϊκών οικογενειών και βοήθησε να διαφύγουν από το γκέτο της Βαρσοβίας. Μια ατελείωτη λίστα παιδιών για τα οποία η Ιρένα Σέντλερ μετά τον πόλεμο ξεκίνησε αγώνα για να τα παραδώσει πίσω στις οικογένειές τους, όσες είχαν βέβαια επιζήσει. Τα προσωπικά στοιχεία κάθε παιδιού είχαν φυλαχτεί μέσα σε μικρά βάζα τα οποία επιμελώς έθαβε στη γη για να μη βρεθούν από τα Ες-Ες ή την Γκεστάπο.

Με τα χρόνια η ιστορία της πέρασε στη λήθη μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα. Η ζωή της έγινε ταινία, πολλοί υποστηρικτές προωθούν σήμερα διεθνώς το Irena Sender Project με την παρουσίαση του έργου της και διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης. Μέσα από το Διαδίκτυο προωθούν τη δημοσιοποίηση της ιστορίας με στόχο να γίνει γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εις μνήμην των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν.

Η Ιρένα Σέντλερ, όσο ήταν εν ζωή, έλαβε πολλές διακρίσεις, ενώ προτάθηκε και για το βραβείο Νόμπελ.

Οσο ακόμα ήταν εν ζωή, η Ιρένα Σέντλερ αναγορεύθηκε με τον τίτλο «Δίκαιος των Εθνών» από το Ιδρυμα Γιαν Βάσεμ, τιμήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και έλαβε πολλές διακρίσεις. Το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Λίγο πριν από τον θάνατό της στις 12 Μαΐου του 2008, σε μια εκδήλωση η 98χρονη ?πλέον- Ιρένα έλεγε ότι «κάθε παιδί που σώθηκε με τη βοήθειά μου και όλων των υπολοίπων, που δεν είναι πλέον στη ζωή, είναι κυρίως η αιτιολογία της ύπαρξής μου σε αυτή τη γη και όχι λόγος για τιμές». Σήμερα, με όχημα το όνομά της αναδεικνύεται μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.

Κοντά στους Εβραίους

Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1910 στη Βαρσοβία, η Ιρένα Σέντλερ είχε ρωσική καταγωγή ενώ από την παιδική της ηλικία βρέθηκε κοντά στις οικογένειες Εβραίων, καθώς ο πατέρας της ήταν άλλωστε από τους ελάχιστους ιατρούς που περιέθαλπε Εβραίους.

Η ίδια στα χρόνια του πολέμου βρέθηκε νοσηλεύτρια στην υπηρεσία Πρόνοιας στη Βαρσοβία και βίωσε τον εκτοπισμό των Εβραίων, και τον αποκλεισμό τους στο τρομερό γκέτο της πόλης. Εκεί μέσα σε λίγα τετραγωνικά στοιβάχτηκαν κάπου 400.000 άνθρωποι. Η μοίρα τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Χιλιάδες εκτελέστηκαν ή εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να καταλήξουν στα κρεματόρια.

Η Ιρένα Σέντλερ, με την κάλυψη που της παρείχε η στολή της νοσοκόμας, έμπαινε στο γκέτο της Βαρσοβίας προσπαθώντας να διασώσει τα παιδιά, καθώς έβλεπε ότι τα περιθώρια επιβίωσης συνεχώς στένευαν. Μια επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, τόσο λόγω των γερμανικών μέτρων όσο και επειδή εκείνο που ζητούσε από τις οικογένειες ήταν τραγικό. Να της εμπιστευθούν τα παιδιά τους με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τα διασώσει.

Κάποια στιγμή, η ηρωίδα συνελήφθη, βασανίστηκε από τους Γερμανούς και τυχαία γλίτωσε την εκτέλεση. Οταν η Πολωνία απελευθερώθηκε η Σέντλερ ξεκίνησε αγώνα για να εντοπίσει τις οικογένειες των παιδιών. Πολλές φορές ματαίως, καθώς είχαν εκτελεστεί. Σε πολλές περιπτώσεις κατάφερε τα παιδιά να υιοθετηθούν. Από το 2008 που πέθανε μέχρι και σήμερα, τα παιδιά που είχε διασώσει δεν έπαψαν να διαδίδουν το μεγαλειώδες έργος της. «Διέσωσε όχι μόνα εμάς αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τις γενεές που θ' ακολουθήσουν» έλεγε χαρακτηριστικά μια επιζήσασα κυρία στην εφημερίδα «New York Times».