ΚΟΣΜΟΣ

Τα μυστικά της αρειανής άμμου

Τα μυστικά της αρειανής άμμου

Το Curiosity προχώρησε στη χημική διερεύνηση του εδάφους του Άρη.Ο μηχανικός βραχίονας πήρε το πρώτο του δείγμα στην πεδιάδα του γιγαντιαίο κρατήρα Gale. Μια χούφτα κόκκινη άμμο ερευνήθηκε για δύο ημέρες στο εργαστήριο του ρόβερ.

Σύμφωνα με τo επίγειο πλήρωμα του Curiosity έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλες πληροφορίες, που θα πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία. Η ανακοίνωση του πληρώματος είναι αρκετά περίεργη: «για να κατανοηθεί καλύτερα τι έχουμε μάθει, σχεδιάζουμε να πάρουμε πρόσθετα δείγματα». Άλλες λεπτομέρειες δεν υπάρχουν.

Ερεύνησαν την άμμο δύο συσκευές. Η πρώτη και μάλλον η κυριότερη συσκευή, που είναι τοποθετημένη στο αρειανό όχημα ονομάζεται αναλυτής δειγμάτων SAM. Η συσκευή αυτή αποτελεί το μισό όλης της μάζας του επιστημονικού φόρτου εργασίας. Καθήκον του αναλυτή είναι η ανίχνευση της παρουσίας των οργανικών ουσιών στον πλανήτη. Η δεύτερη συσκευή - CheMin – έχει σαν στόχο της την χημική και ορυκτολογική σύνθεση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πιθανή ανακάλυψη κάποιων οργανικών ενώσεων στον Άρη δεν θα σημαίνει αναμφίβολα την εξεύρεση ιχνών αρειανής ζωής. Εξάλλου, ορισμένες οργανικές ουσίες είχαν εντοπιστεί με τη βοήθεια της φασματικής μεθόδου και στον Πλούτωνα ακόμη,- είπε η Γιελένα Βορομπιόβα, βιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.

πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ