ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο αντιφατικός πιθανός διάδοχος του Μόντι

Ιταλία: Ο αντιφατικός πιθανός διάδοχος του Μόντι

Από μυθιστόρημα του Κοέλο μοιάζει να βγήκε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς στην Ιταλία.

Πρόκειται για τον 61χρονο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, έναν πρώην κομμουνιστή που καπνίζει πούρο, πιστό καθολικό με πρότυπό του έναν πάπα και λάτρη του χαρντ ροκ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, ο Μπερσάνι επικράτησε του αντιπάλου του, δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με περίπου 61% έναντι 39% και μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη.

Σε μία τηλεμαχία στην οποία συμμετείχε ο Μπερσάνι ανέφερε ως πρότυπο τον πάπα Ιωάννη ΚΓ', τον ποντίφικα που προέβη στη μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας τη δεκαετία του 1960 μέσω του Δεύτερου Συμβουλίου του Βατικανού, «γιατί κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη».

Επίσης, προσπάθησε να ανανεώσει το προφίλ του δηλώνοντας σε βραδινό τηλεοπτικό σόου θαυμαστής του συγκροτήματος AC/DC.

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεσμεύτηκε να σεβαστεί την κληρονομιά του Μόντι και να προσπαθήσει παράλληλα να «προσθέσει περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες θέσεις εργασίας» στην πολιτική που εισήγαγε η τεχνοκρατική του κυβέρνηση.

Ο Μπερσάνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθέσει κάποιο αξίωμα στον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, υπουργός Οικονομικών ή υποψήφιος για κάποιο ανώτατο αξίωμα στην ΕΕ.