ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 35 χρόνια για τη γενοκτονία του ΄94

Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 35 χρόνια για τη γενοκτονία του ΄94

Ένας πρώην υπουργός της Ρουάντας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών από δικαστήριο του ΟΗΕ για το ρόλο που διαδραμάτισε στην γενοκτονία του 1994.

Οι δικαστές έκριναν ομόφωνα τον Ογκουστίν Νγκιραμπατουάρ, πρώην υπουργό Προγραμματισμού, ένοχο για γενοκτονία, άμεση και δημόσια υποκίνηση σε γενοκτονία και για βιασμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα στην υπόθεση αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική περίσταση και ένα σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Χάσαν Τζάλοου.

Ο Νγκιραμπατουάρ συνελήφθη στη Γερμανία το 2007 και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης κοντά στο δικαστήριο του ΟΗΕ στην Αρούσα, στην Τανζανία, τον επόμενο χρόνο.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος είναι Χούτου, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ρουάντα, το οποίο εκδίκασε περισσότερες από 70 υποθέσεις. Σε αυτές το 65% των κατηγορούμενων κρίθηκε ένοχο.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους εξακολουθούν να διαφεύγουν αν και το δικαστήριο αναμένεται να ολοκληρώσει την αποστολή του το 2014, αφού εξετάσει τις εφέσεις που εκκρεμούν.

Μάλιστα περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, κυρίως Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου, σκοτώθηκαν από εξτρεμιστές Χούτου κατά την σφαγή που άρχισε στην Ρουάντα τον Απρίλιο του 1994 και διήρκεσε 100 ημέρες.