ΚΟΣΜΟΣ

Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

Σφοδρές επιθέσεις με στόχο την σιϊτική κοινότητα σημειώθηκε σήμερα στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκαεπτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Η πιο αιματηρή επίθεση θρησκευτικής βίας έγινε στο Ντουτζάιλ, 60 χλμ. βορείως της Βαγδάτης. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 59, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μοχάμεντ Χάσαν.

Άλλοι πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε επίθεση κοντά σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Χίλα (100 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης). Ένας αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο κατηγόρησε τους κατοίκους της πόλης ότι υποθάλπουν τους δράστες, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα το οποίο πετροβόλησε.

Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα, ενώ στο σιιτικό προάστιο της Βαγδάτης Χουσεϊνί για δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βόμβα στην άκρη του δρόμου. Στο Τουζ Χουρμάτου, 175 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός σε ένοπλη αντιπαράθεση με στασιαστές.

Χθες συνολικά 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που αιματοκύλισαν κατά κύριο λόγο την περιοχή του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία αποτελεί μήλο της έριδας για την κυβέρνηση της Βαγδάτης και την αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Οι επιθέσεις με στόχο την σιιτική κοινότητα έρχονται την στιγμή τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι καλείται να αντιμετωπίσει την οργή σουνιτικής μειονότητας, η οποία διαμαρτύρεται για την "περιθωριοποίησή της".