ΚΟΣΜΟΣ

Μυστική βάση με αεροσκάφη της CIA στη Σαουδική Αραβία

Μυστική βάση με αεροσκάφη της CIA στη Σαουδική Αραβία

Μια μυστική βάσης της CIA στην οποία φιλοξενούνταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας, αποκαλύφθηκε μετά από διαρροή απόρρητου εγγράφου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Φαίνεται πως αμερικανικά ΜΜΕ γνώριζαν εδώ και καιρό την ύπαρξη της βάσης αλλά δεν είχαν δημοσιεύσει την είδηση.

Ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις για να στηθεί η βάση στο σαουδαραβικό έδαφος, σύμφωνα με τη Washington Post, έπαιξε ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα προορίζει για την διοίκηση της CIA.

Η αποκάλυψη έρχεται δυο μόλις μέρες πριν την ακρόαση του Μπρέναν από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη, η οποία και θα εξετάσει την υποψηφιότητά του. Την τοποθεσία της βάσης δημοσιοποίησαν πρώτοι οι New York Times το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν, η εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία στοχεύει στην καταπολέμηση πυρήνων της Αλ Κάιντα ιδιαίτερα στην Υεμένη με πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2009.

Από αυτή τη βάση μάλιστα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 το αεροσκάφος που σκότωσε τον Ανουάρ αλ Αουλάκι -τον πρώτο αμερικανό υπήκοοο που σκοτώνεται σε τέτοια επίθεση