ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοπυρπολήσεις και μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών

Αυτοπυρπολήσεις και μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών

Σε μαζικές συλλήψεις θιβετιανών ακτιβιστών προχώρησαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, στις "κατεχόμενες" όπως υποστηρίζουν οι θιβετιανοί επαρχίας της Κίνας.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεσπάσει εκτεταμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ στις επαρχίες Qinghai και Gansu με πολλούς από τους διαδηλωτές να προβαίνουν στη "χαρακτηριστική" πράξη διαμαρτυρίας τους, την αυτοπυρπόληση.

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 70 θιβετιανούς, αλλά η προσπάθεια αντιμετώπισης της τοπικής αντίστασης ατην κυριαρχία του Πεκίνου, δεν φάινεται να έχει τα αποτελέσματα που περιμένουν οι αρχές.

Από το 2009, σχεδόν 100 θιβετιανοί μοναχοί και ακτιβιστές έχουν αυτοπυρποληθεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας και οι περισσότεροι έχουν υποκύψει στα τραύματά τους.Οι Αρχές της Κίνας χαρακτηρίζουν "τρομοκράτες» και εγκληματίες όσους προβαίνουν σε τέτοια διαβήματα διαμαρτυρίας και κατηγορεί στελέχη της εξόριστης αντιπολίτευσης και τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα ότι υποκινούν τις αυτοπυρπολήσεις.