ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν συστήματα κατά των μετεωριτών

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν συστήματα κατά των μετεωριτών

Το ρωσικό Κέντρο πλανητικής προστασίας δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 7 χρόνια για να κατασκευάσει σύστημα άμυνας του πλανήτη από τις απειλές, που προέρχονται από το Διάστημα. Ήδη τώρα οι επιστήμονες διαθέτουν 24 σενάρια για τη διάσωση της Γης.

Κορυφαίοι Ρώσοι επιστήμονες μαζί με τις σωστικές υπηρεσίες εξετάζουν πρωτίστως τις καταστάσεις, όπου δεν είναι δυνατή η ανίχνευση του ουράνιου σώματος με ραντάρ. Έτσι συνέβη στα Ουράλια πριν από λίγες ημέρες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν έγκαιρα να καλυφθούν σε καταφύγια, οχυρωμένα υπόγεια, είτε στο μετρό σε περίπτωση κινδύνου. Εκτός αυτού οι ειδικοί του Κέντρου Πλανητικής Προστασίας ήδη μέσα στα επόμενα χρόνια προτίθενται να εκτοξεύσουν στο Διάστημα ειδικούς δορυφόρους, οι οποίοι θα καταγράφουν τα επικίνδυνα αντικείμενα, που εντοπίζονται κοντά στη Γη, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πλανητικής Προστασίας Ανατόλι Ζάιτσεφ:

Για το λόγο αυτό πρέπει να εκτοξευθούν στο Διάστημα ειδικά σκάφη με τηλεσκόπια. Από τη Γη είναι αδύνατο να εντοπιστούν παρόμοια διαστημικά αντικείμενα, διότι από εδώ οι αστρονόμοι βλέπουν μόνο τη πλευρά του ουρανού, που έχει νύχτα και ένας παρόμοιος μετεωρίτης μπορεί να καταφθάσει πετώντας από την ηλιόλουστη πλευρά. Το δεύτερο βήμα είναι η λεπτομερής μελέτη του διαστημικού αντικειμένου. Γι’ αυτό χρειάζονται οι πύραυλοι – ανιχνευτές, οι οποίοι θα μπορούσαν γρήγορα να εκτοξευθούν από συντομότατες τροχιές, ώστε να μελετώνται όλα τους τα χαρακτηριστικά. Και επί τη βάσει των δεδομένων, που θα συλλεχθούν, να γίνεται η εκτόξευση σκαφών αναχαίτισης. Το βασικό είναι να τεθεί το αντικείμενο αυτό εκτός τροχιάς του, ώστε να αποφευχθεί η πτώση στη Γη. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί επίσης να καταστρέφονται αυτά τα αντικείμενα. Το σύστημα αυτό θα προστατεύσει εγγυημένα τη Γη από το μεγαλύτερο μέρος των αστεροειδών, που μπορούν να την απειλήσουν.

Οι επιστήμονες ήδη κατάφεραν να αναλύσουν τα θραύσματα του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πανεπιστημίου των Ουραλίων Ντμίτρι Πιενιεμάνσκι:

Τα θραύσματα κόπηκαν και έγινε χημική ανάλυσή τους, η οποία έδειξε την ύπαρξη μετεωριτικού υλικού. Μια ομάδα ερευνών του Πανεπιστημίου απεστάλη για δεύτερη φορά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε εκεί θραύσματα μεγαλύτερου μεγέθους, αν και από αυτά είναι σαφές ότι πρόκειται για χονδρίτη, έναν συνήθη μετεωρίτη από πέτρωμα, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή στον πλανήτη, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον για τους επιστήμονες.

Όσο οι επιστήμονες μελετούν τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, ανάμεσα στον πληθυσμό έχει αναπτυχθεί ένα πραγματικό κυνήγι για θραύσματα της εξωγήινης πέτρας. Στο Διαδίκτυο ήδη σήμερα προσφέρονται προς πώληση κομμάτια του ουράνιου σώματος, τα οποία κοστίζουν έως και 15 χιλιάδες δολάρια.