ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλείει την αμνηστία στους κούρδους αντάρτες ο Ερντογάν

Αποκλείει την αμνηστία στους κούρδους αντάρτες ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε την Κυριακή την περίπτωση να δοθεί γενική αμνηστία στους Κούρδους αντάρτες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.


«Δεν επιτρέπεται να δοθεί χάρη τους δολοφόνους. Εμείς δεν θα το κάνουμε σε καμιά περίπτωση», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η τουρκική κυβέρνηση, βρίσκεται υπό έντονη πίεση για τον τερματισμό της βίας. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να εξευρεθεί μια λύση στη σύγκρουση με τους Κούρδους, έχει δεσμευτεί να παρέχει ασφαλή έξοδο σε όσους αντάρτες επιθυμούν ναεγκαταλείψουν τη χώρα.

Περίπου 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των 29 χρόνων της σύγκρουσης, μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του ΡΚΚ που «πήρε τα όπλα» το 1984, επιδιώκοντας την αυτονομία της κουρδικής πλειοψηφίας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή Ιμραλί, σε ένα νησί στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, μετά από τη σύλληψή του στο Ναϊρόμπι το 1999.