ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος: Η Βρετανία ίσως γνώριζε για το «κούρεμα» στην Κύπρο

Σάλος: Η Βρετανία ίσως γνώριζε για το «κούρεμα» στην Κύπρο

Το θέμα της φορολογίας των τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο απασχόλησε για μία ακόμη φορά τη βρετανική βουλή.


Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, ζήτησε από τον Ντέιβιντ Κάμερον να ενημερώσει το σώμα για τις ενέργειες που κάνει η βρετανική κυβέρνηση ώστε να προστατέψει τις καταθέσεις των βρετανών πολιτών σε Κυπριακές τράπεζες.

Αφού χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητη και δύσκολη την περίοδο που διανύει η Κύπρος», ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «όσοι Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στην Κύπρο και τους έχει στείλει εκεί το βρετανικό κράτος», όπως στρατιωτικοί, υπάλληλοι του υπουργείου άμυνας και διπλωμάτες, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσουν κάτι από το εισόδημα τους ή ακόμη και από τις καταθέσεις τους».

Ωστόσο, όσον αφορά στους υπόλοιπους Βρετανούς πολίτες «που ζουν στην Κύπρο και είναι μερικές χιλιάδες, το βρετανικό κράτος», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Κύπρο».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Κάμερον θέλει να αποφύγει να βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως βρέθηκε η Βρετανία όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας. Τότε η Γηραιά Αλβιόνα αναγκάστηκε να αποζημιώσει όλους τους Βρετανούς που είχαν καταθέσεις στις Ισλανδικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του εγγυάται πως όσοι Βρετανοί πολίτες ζουν στην Κύπρο «θα πάρουν τις συντάξεις και τα επιδόματα που δικαιούνται».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, για λόγους ασφαλείας, έχουν παγώσει προσωρινά όλες οι σχετικές πληρωμές αλλά διαβεβαίωσε ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση όλοι «θα πάρουν τα χρήματα τους».

Αργότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις Βρετανού υπουργού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση γνώρισε εκ των προτέρων για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις των Κυπριακών τραπεζών.

Ο Ντέβιντ Κάμερον αν και δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα υποστήριξε ότι «καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για το ευρώ και την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις χώρες της ευρωζώνης».

Επεσήμανε επίσης πως εξαιτίας της συμφωνίας που πέτυχε στις Βρυξέλες για να μη συμμετάσχει η Βρετανία στον μηχανισμό στήριξης, τώρα η χώρα δεν υποχρεούται να συνεισφέρει οικονομικά.