ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία του ΟΗΕ για τη διακίνηση των όπλων στη Λιβύη

Ανησυχία του ΟΗΕ για τη διακίνηση των όπλων στη Λιβύη

Η διακίνηση όπλων από τη Λιβύη εξαπλώνεται με «ανησυχητικούς ρυθμούς», τροφοδοτώντας τις συγκρούσεις στο Μάλι, τη Συρία και σε άλλες χώρες, ενισχύοντας παράλληλα τα οπλοστάσια των εξτρεμιστών και των εγκληματιών στην περιοχή, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Στην έκθεση της Ομάδας Ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (οι οποίοι παρακολουθούν στενά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη κατά την έναρξη της εξέγερσης που έλαβε χώρα το 2011 και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι) αναφέρεται ότι το κράτος της Βόρειας Αφρικής έχει γίνει η βασική πηγή διακίνησης όπλων στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μεταφορά όπλων στη Συρία οργανώνεται από διάφορες τοποθεσίες στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της Μισράτα και της Βεγγάζης, μέσω της Τουρκίας ή του βόρειου Λιβάνου. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι, τα τελευταία χρόνια, οι μεταφορές όπλων από τη Λιβύη στην Αίγυπτο έχουν αυξηθεί σημαντικά.

«Οι υποθέσεις παράνομης μεταφοράς όπλων από τη Λιβύη, τόσο αυτές που έχουν αποδειχθεί όσο και αυτές που ερευνώνται ακόμα, κατά παράβαση του εμπάργκο, σχετίζονται με περισσότερες από 12 χώρες και περιλαμβάνουν όπλα βαρέως τύπου, όπως εκρηκτικά και νάρκες», αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεση. «Οι παράνομες μεταφορές από τη χώρα τροφοδοτούν τις ήδη υφιστάμενες συγκρούσεις στην Αφρική και την Ανατολή, καθώς και την ενίσχυση των οπλοστασίων τρομοκρατικών ομάδων. Η διακίνηση όπλων από τη Λιβύη συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς».