ΚΟΣΜΟΣ

Μάργκαρετ Θάτσερ: Ποιος θα πληρώσει για την κηδεία;

Μάργκαρετ Θάτσερ: Ποιος θα πληρώσει για την κηδεία;

Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ συνεχίζει να διχάζει τη βρετανική κοινωνία, αυτή τη φορά με μια νέα αφορμή: την κηδεία της.


Η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, με κάθε επισημότητα, στρατιωτικές τιμές και την παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ. Το κόστος της τελετής υπολογίζεται από τον βρετανικό Τύπο γύρω στα 10 εκατομμύρια λίρες. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

Σε δημοψήφισμα της εφημερίδας «Mirror», τρεις στους πέντε Βρετανούς υποστηρίζουν ότι η οικογένεια -και όχι οι φορολογούμενοι- θα πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος.

«Σακατεμένοι από τις σκληρές περικοπές της κυβέρνησης των Συντηρητικών, οι απλοί Βρετανοί είναι έξαλλοι με το ενδεχόμενο να πληρώσουν 10 εκατομμύρια λίρες για την κηδεία μιας γυναίκας που γκρέμισε πολλά από τα κεκτημένα τους όλα αυτά τα χρόνια και τους άφησε μια κληρονομία απόγνωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, η οικογένεια της Θάτσερ θα συνεισφέρει στα έξοδα της κηδείας στο ποσοστό που επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται αυτό.

Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που υπεραμύνονται της απόφασης, τα έξοδα της κηδείας της Θάτσερ να αναλάβει το δημόσιο. Χαρακτηριστικά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε λακωνικά ότι «η Βρετανία μπορεί να αντέξει το κόστος» της τελετής.