ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα τα αντικείμενα του δολοφόνου του Κένεντι

Στη δημοσιότητα τα αντικείμενα του δολοφόνου του Κένεντι

Το πουκάμισο και το πορτοφόλι του δολοφόνου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και βρίσκονται ανάμεσα στα αντικείμενα έκθεσης αφιερωμένης στον Αμερικανό Πρόεδρο που δολοφονήθηκε πριν από 50 χρόνια.


Το Newseum της Ουάσινγκτον ανέλαβε την πρώτη από τις εκδηλώσεις με αφορμή τον μισό αιώνα από την δολοφονία ενός από τους πλέον δημοφιλείς προέδρους των ΗΠΑ στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας.

Η έκθεση «JKF» έχει δύο σκέλη, το πρώτο είναι όλες οι φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Ζακ Λόου, ο οποίος ακολουθούσε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών από την προεκλογική του εκστρατεία ως τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο και το δεύτερο με τίτλο «Τρεις πυροβολισμοί» είναι αφιερωμένο στην ημέρα της δολοφονίας του.

«Οι φωτογραφίες του Λόου, ο οποίος πέθανε το 2001, συνέβαλαν στην δημιουργία του μύθου του Κένεντι», δήλωσε η Ιντιρα Γουίλιαμς Μπάμπιτς, υπεύθυνη του οπτικοακουστικού υλικού του μουσείου, η οποία αποκάλυψε πως ο Λόου ήταν επιλογή του Τζόε Κένεντι πατέρα του Τζ.Φ. Κένεντι για να καλύψει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο φωτογράφος είχε απόλυτη πρόσβαση στην οικογένεια και ορισμένες φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες φορές αποτελούν πλέον σύμβολα. Η μικρή Καρολάιν να σπάει το μαργαριταρένιο κολιέ της μαμάς της, αλλά και πολλές άλλες που δεν θα δημοσιευτούν ποτέ. Μια σειρά φωτογραφιών πηγαίνουν πίσω την εποχή που ο Κένεντι δεν ήταν ακόμα γνωστός και τον δείχνουν να γευματίζει σε εξοχικό εστιατόριο, να κάνει βαρκάδα με την Τζάκι, αλλά και την κόρη του να παίζει με τις γραμματείς του πατέρα της.

Το δεύτερο μέρος και το πιο ενδιαφέρον είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι, από την πλευρά των δημοσιογράφων. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν σε ένα παλιό τηλέτυπο του πρακτορείου ειδήσεων UPI το τηλεγράφημα που στάλθηκε μόλις τέσσερα λεπτά μετά την επίθεση εναντίον του τότε προέδρου των ΗΠΑ και γράφει: «Ο Κένεντι τραυματίστηκε ίσως και να σκοτώθηκε από τις σφαίρες δολοφόνου». Ανάμεσα στα εκθέματα για πρώτη φορά εκτίθεται το πουκάμισο του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, το οποίο δάνεισαν στην έκθεση τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ , αλλά και το πορτοφόλι του.

Επίσης το μουσείο κοσμούν σημειωματάρια, φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και η πίπα του διάσημου δημοσιογράφου Γουόλτερ Κρονκάιτ, ο οποίος σε φωτογραφία-ντοκουμέντο ανακοινώνει στο CBS φανερά συγκινημένος τον θάνατο του προέδρου Κένεντι.