ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Μια «βόμβα» είχε στις αποθήκες του το εργοστάσιο λιπασμάτων

Τέξας: Μια «βόμβα» είχε στις αποθήκες του το εργοστάσιο λιπασμάτων

Μία τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου είχε στις αποθήκες του το εργοστάσιο λιπασμάτων στην πόλη Γουέστ του Τέξας, όπου σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη την προηγούμενη Τετάρτη, με τουλάχιστον 14 νεκρούς.


Η ποσότητα του επικίνδυνου υλικού ήταν κατά 1350 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο δήλωσε πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου West Fertilizer δεν ενημέρωσε τις υπηρεσίες του για τα δυνητικώς επικίνδυνα, εκρηκτικά υλικά, όπως υποχρεούται δια νόμου να κάνει, αφήνοντας τη ρυθμιστική αρχή για το νιτρικό αμμώνιο να αγνοεί παντελώς τον κίνδυνο που ελλόχευε στο εργοστάσιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή βομβών.

Η διοίκηση του εργοστασίου δεν απάντησε στις επίμονες προσκλήσεις να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό των χημικών και για τις πρακτικές ασφαλείας. Αργά χθες βράδυ, ο ιδιοκτήτης του Ντόναλντ Άντερ εξέδωσε μία γενικόλογη ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν, επισημαίνοντας όμως πως η West Fertilizer δεν θα προβεί σε κανενός είδους σχόλιο όσο διαρκούν οι έρευνες των αρχών για τις συνθήκες της έκρηξης.

Διαβάστε επίσης:

Διάταγμα αμέσου ανάγκης για το Τέξας