ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Τρεις φρουροί σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων ισλαμιστών

Αλγερία: Τρεις φρουροί σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων ισλαμιστών

Τρεις φρουροί ασφαλείας, μέλη της δημοτικής αστυνομίας, σκοτώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή Τιπάζα, 70 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, κατά τη διάρκεια μιας «τρομοκρατικής» επίθεσης, ένοπλης ομάδας ισλαμιστών, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Οι τρεις φρουροί σκοτώθηκαν τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά την ολοκλήρωση της βάρδιας τους, δήλωσε η ίδια πηγή, που δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια για τις συνθήκες της επίθεσης.

Το σώμα της δημοτικής αστυνομίας, που αποτελείται από περίπου 90.000 άνδρες, δημιουργήθηκε το 1994 για να συμπληρώσει την αστυνομία, στην τήρηση της τάξης και της ασφάλειας στα χωριά, κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των ένοπλων ισλαμικών ομάδων.

Η βία που αποδίδεται σε ένοπλες ισλαμιστές έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Αλγερία, αλλά ομάδες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο νότο και στο τμήμα της χώρας που βρίσκεται πλησιέστερα προς το Αλγέρι.

Η πιο βίαιη ισλαμική επίθεση σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου κατά την εισβολή ισλαμιστών σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, 1300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου. Αυτή η άνευ προηγουμένου επίθεση στην ιστορία της Αλγερίας τελείωσε τραγικά με το θάνατο 37 ξένων και Αλγερινών, οι οποίοι επί ημέρες, κρατούνταν όμηροι από ισλαμιστές, τρεις από τους οποίους συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Αλγερία γνώρισε μια μαύρη περίοδο συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ισλαμιστών και στρατιωτών με περίπου 200.000 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.