ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα αφαιρεθεί το διαβατήριο του γαμπρού του Χουάν Κάρλος

Δεν θα αφαιρεθεί το διαβατήριο του γαμπρού του Χουάν Κάρλος

Θα διατηρήσει το διαβατήριό του ο γαμπρός του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, καθώς δικαστήριο απέρριψε το σχετικό αίτημα ακροδεξιάς οργάνωσης.


Ο Ινιάκι Ουρδανγαρίν κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η ακροδεξιά οργάνωση «Μάνος Λίμπιας» (Καθαρά Χέρια) που είναι ενάγουσα στην έρευνα της υπόθεσης διαφθοράς κατά του Ουρδανγαρίν, είχε ζητήσει στις 10 Απριλίου να του αφαιρεθεί το διαβατήριο, ώστε να μην μπορεί να μεταβεί για να εργασθεί στο Κατάρ, μία χώρα που δεν έχει υπογράψει συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ισπανία. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Βαλεαρίδων Νήσων, όμως, που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, απέρριψε το αίτημα.

Ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος, σύζυγος της δευτερότοκης θυγατέρας του Ισπανού βασιλιά Κριστίνας, κατηγορείται ότι με τον πρώην συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες είχε διασπαθίσει έξι εκατ. ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις μέσω του Ινστιτούτου Νόος, μίας εταιρείας παροχής υψηλών υπηρεσιών, στην οποία ήταν επικεφαλής στο διάστημα 2004-2006. Στις 3 Απριλίου είχε διαταχθεί έρευνα επίσης και σε βάρος της Ινφάντας Κριστίνας, που θεωρείται ύποπτη για «συνεργασία» με τον σύζυγό της.