ΚΟΣΜΟΣ

Μαζική απόδραση ασθενών από ψυχιατρείο στην Κένυα

Μαζική απόδραση ασθενών από ψυχιατρείο στην Κένυα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα της Κένυας, μετά την μαζική απόδραση τροφίμων από ψυχιατρείο του Ναΐρόμπι.Οι ασθενείς βρίσκονταν για θεραπεία στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Μαθάρι, τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική μονάδα στην Κένυα, όταν επιτέθηκαν στους φύλακες, παραβίασαν την πύλη και δραπέτευσαν από το ίδρυμα.


Σύμφωνα με την αστυνομία, απέδρασαν περίπου 40 τρόφιμοι, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, καθώς έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν 31 δραπέτες καθώς οι εννέα από τους 40 τρόφιμους επέστρεψαν, ορισμένοι εκ των οποίων συνοδευόμενοι από μέλη των οικογενειών τους.

Πριν από δύο χρόνια μέλη οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησαν τη διεξαγωγή έρευνας στο συγκεκριμένο ψυχιατρείο, με αφορμή αποκαλυπτικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο οποίο, μεταξύ άλλων, βιντεοσκοπήθηκε ένας έγκλειστος κλειδωμένος σε ένα κελί μαζί με ένα πτώμα.

Οι ασθενείς είχαν παραπονεθεί ότι τους νάρκωναν βαριά και τους παρατούσαν σε υπερπλήρη κελιά ενώ η σεξουαλική κακοποίηση ήταν διαδεδομένη.
Η κακή φήμη του Μαθάρι χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, όταν το κτίριο καραντίνας για όσους είχαν ευλογιά μετατράπηκε σε άσυλο φρενοβλαβών.