ΚΟΣΜΟΣ

Βοήθεια για τους «φτωχότερους των φτωχών» από την ΕΕ

Βοήθεια για τους «φτωχότερους των φτωχών» από την ΕΕ

Την ίδρυση «Ταμείου Απόρων» για τους φτωχότερους των φτωχών εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιδρούν ακόμη στην υιοθέτηση του κανονισμού.

Το ταμείο θα ενοποιήσει σε μόνιμη βάση τις μέχρι τώρα δράσεις της ΕΕ για την παροχή βοήθειας σε άπορους, άστεγους και παιδιά φτωχών οικογενειών, οι οποίες από το 1987 χρηματοδοτούνταν κυρίως από πλεονάσματα του αγροτικού ταμείου. Θα καλύπτει δαπάνες για την αγορά τροφίμων ή βασικών αγαθών και δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των ενδιαφερομένων. Η Ιρλανδέζα εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου Έμερ Κοστέλο παραθέτει εντυπωσιακά στοιχεία για την αυξανόμενη φτώχεια στην ΕΕ:

«Υπάρχουν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού μας, που απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σημαντικές στερήσεις και δεν μπορούν ούτε μέρα παρά μέρα να εξασφαλίσουν ένα θρεπτικό φαγητό. Σχεδόν έξι εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, ενώ τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άστεγοι» τονίζει η Έμερ Κοστέλο.

Η κοινοτική χρηματοδότηση για το Ταμείο Απόρων θα αυξάνεται για χώρες με πρόγραμμα προσαρμογής όπως η Ελλάδα.

Η συμφωνία που υπάρχει μέχρι στιγμής για το Ταμείο Απόρων είναι ότι η κοινοτική χρηματοδότηση θα φτάνει το 85% και θα αυξάνεται για χώρες που υφίστανται πρόγραμμα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα. Αλλά το σχέδιο προσκρούει ακόμη σε αντιρρήσεις από μερικά κράτη-μέλη που είτε δεν το θεωρούν απαραίτητο, είτε το απορρίπτουν ως «υπέρβαση αρμοδιοτήτων» και κατηγορούν τις Βρυξέλλες για παρέμβαση στην κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών, που θεωρείται εθνική αρμοδιότητα.

ΠΗΓΗ dW