ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στη Ντόχα για επείγουσα αποστολή βοήθειας στους αντάρτες

Συμφωνία στη Ντόχα για επείγουσα αποστολή βοήθειας στους αντάρτες

Οι μεγαλύτερες χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσαν σήμερα στη Ντόχα ότι αποφάσισαν την αποστολή "επείγουσας υλικοτεχνικής και εξοπλιστικής βοήθειας" προς τους αντάρτες ώστε να μπορούν αντιμετωπίζουν τις "ωμές επιθέσεις του καθεστώτος".

Στην τελική ανακοίνωσή τους οι "Φίλοι της Συρίας" μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, δηλώνουν ότι "κάθε στρατιωτική βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω του ανώτατου συριακού στρατιωτικού συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι Φίλοι της Συρίας "έλαβαν μυστικές αποφάσεις" για να βοηθήσουν τη συριακή αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου.

"Ελήφθησαν ειδικές αποφάσεις οι οποίες κρατούνται μυστικές όσον αφορά τον τρόπο δράσης προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση επί τους εδάφους" στη Συρία, τόνισε ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι.

"Οι χώρες αυτές στην πλειοψηφία τους, εκτός από δύο, συμφώνησαν στον τρόπο παροχής βοήθειας στο στρατιωτικό συμβούλιο" του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, πρόσθεσε απαντώντας στην ερώτηση για τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των "Φίλων της Συρίας" όσον αφορά τον εξοπλισμό των ανταρτών.

"Όλοι σήμερα είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη ταχείας επέμβασης ώστε να βοηθηθεί η εξέγερση" μετά την συμπαράταξη της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ιράν στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων της Δαμασκού, τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Οι Φίλοι της Συρίας επίσης ζητούν στη τελική ανακοίνωσή τους, "οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη σύγκρουση" στη Συρία, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στη συνέντευξη Τύπου. "Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έπαιξε έναν φοβερά αρνητικό ρόλο κυρίως στην επίθεση στο Κουσέιρ. Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την διεθνοποίηση της σύγκρουσης. Συνεπώς στο κείμενο που δημοσιεύουμε απαιτούμε από τους Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ να πάψουν να επεμβαίνουν στη σύγκρουση αυτή", τόνισε ο επικεφαλής της