ΚΟΣΜΟΣ

Ώρες αγωνίας για τον Μαντέλα – Στη Ν. Αφρική ο Ομπάμα

Ώρες αγωνίας για τον Μαντέλα – Στη Ν. Αφρική ο Ομπάμα

Τριήμερη επίσκεψη στη Νότια Αφρική θα πραγματοποιήσει από σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου με τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα, ενώ θα τιμήσει τον Νέλσον Μαντέλα, η κατάσταση του οποίου παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο κ. Ομπάμα έφθασε το βράδυ της Παρασκευής στην Πρετόρια από τη Σενεγάλη για την πρώτη του επίσκεψη στη Νότια Αφρική ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου, δεν υπάρχει επίσκεψη στον 95χρονο εθνικό ήρωα της χώρας, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και τουλάχιστον τρείς εβδομάδες, εκτός εάν η οικογένεια του λάβει διαφορετική απόφαση.

«Δεν έχω ανάγκη να φωτογραφηθώ μαζί του. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να φανώ αδιάκριτος σε μια στιγμή που η οικογένεια είναι ανήσυχη», δήλωσε ο κ. Ομπάμα ταξιδεύοντας από το Ντακάρ στην Πρετόρια.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε δεν απευθύνεται άμεσα σε αυτόν αλλά στην οικογένειά του, είναι απλώς μια βαθιά ευγνωμοσύνη για τις ηγετικές αρετές του όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί το 2005, όταν ο κ. Ομπάμα ήταν γερουσιαστής και έκτοτε μιλούσαν τηλεφωνικά αρκετές φορές.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του προβλέπει, μετά τη συνάντηση Ομπάμα – Ζούμα, συνέντευξη Τύπου και επίσημη ομιλία από την έδρα της κυβέρνησης. Κατόπιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στο Σοβέτο, παλιό προπύργιο της αντίστασης κατά του απαρτχάιντ, όπου θα μιλήσει σε φοιτητές.

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει για την κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα και αυτό μονοπωλεί ένα μεγάλο μέρος της επίσκεψης στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ροντς.

Η επίσκεψη Ομπάμα έχει προκαλέσει και δυσφορία, κυρίως στη μουσουλμανική κοινότητα της Νότιας Αφρικής, καθώς και σε συνδικαλιστικούς κύκλους. Περί τους 50 μουσουλμάνους φοιτητές πήγαν να προσευχηθούν έξω από την αμερικανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ωμή εξωτερική πολιτική» των ΗΠΑ.

Μετά ένωσαν τη φωνή τους με δεκάδες μέλη της μεγάλης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας COSATU, η οποία πρόσκειται στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, για να καταγγείλουν τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό».