ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα

Βραζιλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα

Η Βραζιλία, η χώρα που επέλεξε ο ποντίφικας για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, ετοιμάζει στον 76χρονο Αργεντινό Φραγκίσκο ενθουσιώδη υποδοχή.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι αναμένεται να πλημμυρίσουν το Ρίο ντε Ζανέιρο για να βρεθούν κοντά στο γιγάντιο λευκό βωμό από όπου θα τους μιλήσει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,

Περίπου 9.700 στρατιώτες και 3.500 ομοσπονδιακοί, στρατιωτικοί και απλοί αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από πολεμικά πλοία, μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, καθώς και ένα αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα εμβέλειας 24 χιλιομέτρων έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την ασφάλεια του ποντίφικα, αλλά και όσων θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, όπως ονομάζεται η σύναξη της ρωμαιοκαθολικής νεολαίας από όλο τον κόσμο.

Η παπική επίσκεψη έρχεται λίγο καιρό αφότου στη Βραζιλία πραγματοποιούνταν επί σειρά εβδομάδων μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της διαφθοράς του κόστους της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 και με κεντρική απαίτηση καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Κατά την επίσκεψή του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο πάπας Φραγκίσκος προτίθεται να μην χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό θωρακισμένο όχημα του, το Popemobile, αλλά το ανοιχτό όχημα που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους ασφαλείας.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανησυχούν περισσότερο για το τι θα μπορούσε να συμβεί, όταν το πλήθος θα είναι κοντά στον ποντίφικα, παρά από το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής ή ενός οργανωμένου σχεδίου συνωμοσίας κατά του πάπα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βραζιλίας ανησυχούν ιδιαίτερα και για τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια πολίτες στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Η αστυνομία θεωρεί επίσης επικίνδυνη την παραμονή του Φραγκίσκου, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου θα επισκεφθεί το ιερό της Παναγίας, στην Απαρετσίντα.