ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση ΗΠΑ προς Ρουάντα

Έκκληση ΗΠΑ προς Ρουάντα

Να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες του κινήματος Μ23 στη γειτονική ΛΔ του Κονγκό κάλεσαν τη Ρουάντα οι ΗΠΑ, προσθέτοντας πως υπάρχουν ενδείξεις πως εμπλέκονται στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Καλούμε τη Ρουάντα να τερματίσει άμεσα κάθε υποστήριξη στο Μ23 και να αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από την ανατολική ΛΔ του Κονγκό», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζεν Πσάκι.

Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν εμπλέκεται και ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε: «δεν μιλούσα για τον ίδιον τον Καγκάμε», υπογράμμισε. Η Πσάκι τόνισε πως οι ανησυχίες που εκφράσθηκαν είναι προϊόν «ενός αξιόπιστου συνόλου ενδείξεων» που προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch, στην οποία σημειώνεται πως οι αντάρτες του Μ23 στο Κονγκό ευθύνονται για εκτελέσεις, βιασμούς και στρατολόγηση δια της βίας ανδρών και παιδιών, ενώ λαμβάνουν βοήθεια από τη Ρουάντα.

Το κίνημα Μ23 έχει αρχίσει να καταλαμβάνει τμήματα του ανατολικού Κονγκό από τις αρχές του περασμένου έτους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Σε δύο ημέρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι πρόκειται να προεδρεύσει σε ειδική συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ που θα είναι αφιερωμένη στην ταραχώδη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής.