ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες

Συρία: Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Δαμασκού είναι υπέρ του διαλόγου στο πλαίσιο της διεθνούς συνόδου Γενεύη 2, αλλά όχι με «την τρομοκρατία», αναφερόμενος στην εξέγερση.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα συζητήσουμε με την τρομοκρατία», ανέφερε ο Χάλκι σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην εξουσία.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και μερικούς μήνες να οργανώσουν μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη ώστε το καθεστώς και η αντιπολίτευση να διαπραγματευτούν σχετικά με το τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου ο οποίος σπαράσσει τη Συρία εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

«Δεν ζητείται από τη Συρία να πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί με τρομοκρατικές οργανώσεις, που κατατάσσονται ως τέτοιες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε ο Χάλκι.

Αναφερόταν στην οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, που θεωρείται προσκείμενη στην αλ Κάιντα και έχει προστεθεί στην μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας που περιλαμβάνει τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν και μάχεται το καθεστώς στη Συρία, δεν ανήκει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), στον οποίο συνασπίζεται η μεγάλη πλειονότητα των συριακών αντάρτικων οργανώσεων.

Αλλά σύμφωνα με τον Σύρο πρωθυπουργό «αυτό που αποκαλείται ΕΣΣ είναι μια απάτη για να συγκαλύπτονται οι πράξεις αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και η πλειονότητα των μελών του μάχονται στις τάξεις της αλ Νόσρα και της αλ Κάιντα».

Ο Σύρος πρωθυπουργός εξάλλου επέκρινε την αντιπολίτευση που αρνείται κάθε διάλογο πριν αποχωρήσει από την εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που το καθεστώς απορρίπτει. «Η αντιπολίτευση επέλεξε να αρνηθεί [τον διάλογο] και [να συνεχίσει] τον ένοπλο αγώνα εναντίον των Σύρων πολιτών και του συριακού στρατού», ανέφερε.