ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Σε χαμηλά επίπεδα οι τουρκικές επενδύσεις

Αλβανία: Σε χαμηλά επίπεδα οι τουρκικές επενδύσεις

Παρά τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα να περιληφθεί και η Τουρκία μεταξύ των στρατηγικών εταίρων της χώρας - όπως η Ελλάδα και η Ιταλία - οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γράφει η εφημερίδα "Shqip" των Τιράνων.

Αναφερόμενη στα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, η εφημερίδα τονίζει ότι, "αν και ο όγκος τον τουρκικών επενδύσεων διπλασιάστηκε εντός τεσσάρων ετών (2007 - 2011), δεν αποτελεί παρά μόνο το 9,3% των ξένων επενδύσεων στη χώρα".

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, μέχρι το 2007 η Τουρκία έχει επενδύσει 154 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, ενώ το 2011 οι επενδύσεις της διαμορφώθηκαν στα 282 εκ. ευρώ.

"Όμως, παρά τις προθέσεις της Τουρκίας να γίνει νέα οικονομική δύναμη, όχι μόνο οι επενδύσεις, αλλά και ο όγκος τον εμπορικών ανταλλαγών με την Αλβανία ( εισαγωγές - εξαγωγές ) παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς εταίρους, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα», επισημαίνει η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Panorama" δήλωσε ότι "στην πραγματικότητα και σύμφωνα με την παράδοση της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 20 ετών, στρατηγικοί εταίροι της χώρας θεωρούνται οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ελλάδα. Ενώ η Τουρκία, ως χώρα με μεγάλη ιστορία και σχέσεις με την Αλβανία, δεν έχει θεωρηθεί επισήμως ως στρατηγικός εταίρος".

Όμως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι, αυτή η εταιρική σχέση αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου και η Αλβανία είναι μέλος.

"Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι, η επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία, πιστεύω ότι έδωσε αυτό το σαφές μήνυμα για στρατηγική εταιρική σχέση με ενα στρατηγικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ" λέει ο Πασκάλ Μίλο.