ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Σχέδια «σταδιακής» απομάκρυνσης των οπαδών του Μόρσι

Αίγυπτος: Σχέδια «σταδιακής» απομάκρυνσης των οπαδών του Μόρσι

Να διαλύσουν με «σταδιακό» τρόπο τις καθιστικές διαμαρτυρίες των οπαδών του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, θα επιχειρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, μετά την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου στο τέλος του Ραμαζανιού.


Οι οπαδοί του αποπεμφθέντα προέδρου, ωστόσο, κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα σε όλη την Αίγυπτο.

Τα χαράματα, έπειτα από τέσσερις ημέρες αργίας με την ευκαιρία της Αΐντ αλ-Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού, χιλιάδες ισλαμιστές παρέμεναν οχυρωμένοι με γυναίκες και παιδιά σε δύο πλατείες του Καΐρου, στις οποίες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Η διεθνής κοινότητα, η οποία πρόσφατα επιχείρησε μάταια μια μεσολάβηση, εκφράζει φόβους για μια αιματοχυσία σε περίπτωση που επέμβουν οι δυνάμεις της τάξης.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν πάντως προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν πρώτα τις καταλήψεις στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα πριν τις διαλύσουν μέσα σε διάστημα «πολλών ημερών» και έπειτα από «πολλές προειδοποιήσεις».

Μόλις αρχίσει η πολιορκία, η αστυνομία θα περιμένει «δύο ή τρεις ημέρες πριν κινηθεί για να διαλύσει τους διαδηλωτές», σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους αυτούς.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πότε αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση και χθες Κυριακή το βράδυ διαβεβαίωσαν πως «η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί».

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Πύραυλος σκότωσε αντάρτες στη χερσόνησο του Σινά