ΚΟΣΜΟΣ

Έβο Μοράλες: Επιστρέφει στην Ευρώπη δύο μήνες μετά την περιπέτειά του

Έβο Μοράλες: Επιστρέφει στην Ευρώπη δύο μήνες μετά την περιπέτειά του

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ξεκίνησε τη Δευτέρα περιοδεία σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, δύο μήνες μετά την υπόθεση με την πτήση του από τη Μόσχα, που καθυστέρησε εν μέσω υποψιών ότι στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας, βρισκόταν ο αμερικανός πρώην κατάσκοπος Εντουαρντ Σνόουντεν.


Η υπόθεση είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Μοράλες, όταν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να επιτρέψουν την πτήση του προεδρικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους, υποχρεώνοντας τον πιλότο, να προσγειώσει το αεροπλάνο στη Βιέννη. Η πτήση επιτράπηκε αφότου οι δυτικοί επιβεβαίωσαν ότι δεν βρισκόταν στο αεροπλάνο ο Σνόουντεν.

Η Ισπανία, μία από τις χώρες που απαγόρευσε την πτήση, θα είναι η πρώτη στάση του Μοράλες την Τρίτη. Ο πρόεδρος της Βολιβίας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Την Τετάρτη θα βρεθεί στη Λευκορωσία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, και μια μέρα αργότερα θα μεταβεί στην Ιταλία μια ακόμη χώρα από τις τέσσερις που απαγόρευσαν την πτήση τον περασμένο Ιούλιο. Η Πορτογαλία και η Γαλλία ήταν οι άλλες δυο χώρες που αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο αεροπλάνο του, να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

Έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βατικανό όπου θα δει τον πάπα Φραγκίσκο. «Έχω μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση με τον πάπα καθώς με εντυπωσίασε με το μήνυμά του κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της απελευθέρωσης της θεολογίας» είπε ο Μοράλες πριν την αναχώρηση του για την Ευρώπη.