ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο θα αντιδράσουν, αν χρειαστεί

Ρωσία: Τα πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο θα αντιδράσουν, αν χρειαστεί

Η Ρωσία ενισχύει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για ένα πιθανό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας

Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο έχουν «την ικανότητα να αντιδράσουν» σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ρωσική στρατιωτική πηγή.

«Σήμερα θεωρούμε πως η παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι επαρκής για να εκπληρώσει τις αποστολές μας. Αυτά τα σκάφη μπορούν, εάν κριθεί αναγκαίο, μαζί με τα υποβρύχιά μας, να επηρεάσουν στο εξής την στρατιωτική κατάσταση», πρόσθεσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ πηγή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

«Ήδη είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε τα προβλήματα που μπορεί να ενσκήψουν. Προς τούτο, σύντομα πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στη σύνθεση της μοίρας των πολεμικών για να ανταποκριθούμε καλύτερα στις εξελίξεις των γεγονότων», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, η Ρωσία στέλνει ένα καταδρομικό, το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο για να ηγηθεί των επιχειρήσεων του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή.

Το καταδρομικό Μασκβά που σήμερα βρίσκεται στον Ατλαντικό έλαβε διαταγή να πλεύσει προς τη Μεσόγειο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει περί τις 17 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νόβαστι.

Στο μεταξύ, άλλα δύο σκάφη του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα —το αναγνωριστικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Ιβανόβετς και το πολεμικό Στιλ, που επίσης φέρει πυραύλους—θα αφιχθούν στα ανοικτά της Συρίας την 29η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, τα αντιτορπιλικά Σμετλίβι και Ναστόιτσιβι, που θα αποπλεύσουν από το Πράσινο Ακρωτήρι, κατευθύνονται επίσης προς τη Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται ήδη το σκάφος συνοδείας Νεουστράσιμι, τα αποβατικά Αλεξάντρ Σαμπάλιν και Ναύαρχος Νιεβιέλσκι, ενώ θα καταπλεύσουν και άλλα δύο μεγάλα αποβατικά, το Νόβατσερκασκ και το Μινσκ, την 5η και 6η Σεπτεμβρίου.

Αυστηρή προειδοποίηση Πούτιν

Τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην περίπτωση που αποφασίσουν μονομερώς στρατιωτική επίθεση στη Συρία, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Ο Πούτιν ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία -και όχι φήμες- για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι πρέπει να είναι «πειστικά» και «πέραν κάθε αμφισβήτησης». Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία δεν θα απέκλειε να στηρίξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα επέτρεπε ακόμα και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», τόνισε.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ξανά τις αμφιβολίες του για τη βασιμότητα των αμερικανικών ισχυρισμών, που κατηγορούν την κυβέρνηση Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «γελοίο» το ενδεχόμενο ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, να έδωσε εντολή για χρήση χημικών σε μία χρονική στιγμή που οι δυνάμεις του κέρδιζαν συνεχώς έδαφος από τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς. «Όλοι ήξεραν πολύ καλά (στη συριακή κυβέρνηση) ότι αυτό (μια χημική επίθεση) θα γινόταν αφορμή για κυρώσεις, ακόμα και για στρατιωτική δράση εναντίον τους. Αυτό είναι ανόητο και παράλογο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα στοιχεία που επικαλούνται οι ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επέμβαση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ειδικοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία των γεγονότων που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αυτοί οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οργάνωσε η συριακή αντιπολίτευση μια τέτοια προβοκάτσια για να δώσει στους υποστηρικτές της ένα λόγο για στρατιωτική επέμβαση».

Σχολιάζοντας ειδικά τις σκηνές βίντεο, που έχουν παρουσιαστεί, ο Πούτιν είπε ότι πρόκειται για «φρικτές εικόνες», όμως έθεσε το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος, καθώς οι σκηνές από μόνες τους δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. «Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από τους ίδιους τους ενόπλους, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζουμε και το αναγνωρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, συνδέονται με την Αλ Κάιντα και πάντοτε ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη βαναυσότητά τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν μονομερώς στη Συρία, χωρίς έγκριση του ΟΗΕ. «Είναι πολύ νωρίς», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για μονομερές πλήγμα στη Συρία

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο επέμβασης στη Συρία και πάει προς ψήφιση

ΗΠΑ: Αντίθετοι με την επέμβαση στη Συρία οι Αμερικανοί

Γερμανία: «Λάθος του Ασαντ να διατάξει χημική επίθεση»

Ερό:Εάν δεν επέμβουμε στη Συρία θα στείλουμε λάθος μήνυμα και στο Ιράν

«Όχι» από Μακέιν στο σχέδιο επέμβασης στη Συρία

Συρία: Δε θα υποκύψουμε ακόμα κι αν γίνει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος