ΚΟΣΜΟΣ

Χέιγκελ: Δεν θα είναι ένα «τσίμπημα» στην Συρία

Χέιγκελ: Δεν θα είναι ένα «τσίμπημα» στην Συρία

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τσακ Χέιγκελ είπε σήμερα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία —σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, για την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ—, δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) έχει δηλώσει. . . ότι αυτό (το στρατιωτικό πλήγμα) δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του» συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο Χέιγκελ μιλώντας στην Επιτροπή, η οποία συζητά για να εγκρίνει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην Επιτροπή, είπε ότι συμφωνεί με τον Χέιγκελ, κι υποστήριξε πως (η χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας) είναι πιθανή «100%».

Πρόσθεσε ακόμη ότι έστω ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Τα πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο θα αντιδράσουν, αν χρειαστεί