ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Αμερικανών εμπειρογνωμόνων κατηγορεί τον Άσαντ για τα χημικά

Έκθεση Αμερικανών εμπειρογνωμόνων κατηγορεί τον Άσαντ για τα χημικά

Μια ανάλυση δύο ανεξάρτητων Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για την καταγγελθείσα χημική επίθεση στη Δαμασκό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην αμερικανική και άλλες δυτικές κυβερνήσεις που εμφανίζουν το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο.


Ο Τεοντόρ Πόστολ φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ο Ρίτσαρντ Λόιντ σχεδιαστής πυραυλικών κεφαλών, διενήργησαν τη μελέτη τους με βάση τις φωτογραφίες και το βίντεο των υπολειμμάτων των πυραύλων στο προάστιο της Δαμασκού, όπου σημειώθηκε η επίθεση στις 21 Αυγούστου.

Η έρευνά τους προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι πύραυλοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ικανή ποσότητα θανατηφόρων αερίων, ώστε να σκοτωθεί τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, 1.426 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Πόστολ που προσκόμισε αντίγραφο της ανάλυσης του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι στις φωτογραφίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέχρι 50 λίτρα θανατηφόρου σαρίν. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε και από τους New York Times.

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η ανάλυσή τους διαψεύδει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι οι πύραυλοι δεν θα μπορούσαν να φέρουν αρκετό σαρίν ώστε να προκαλέσουν μαζικές απώλειες. Ο Πόστολ και ο Λόιντ έκαναν εκτενή ανάλυση των φωτογραφιών και των βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από τα συντρίμμια των πυραύλων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι είχαν τροποποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σχεδιασμό, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να μεταφέρουν αρκετό αέριο για να σκοτώσει όχι μόνο εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά ακόμη και μεγαλύτερο αριθμό από όσους αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Παράλογo τo σχόλιo Πούτιν ότι ο Κέρι είναι ψεύτης»