ΚΟΣΜΟΣ

Χέιγκ: Αμφιβολίες για το σχέδιο για τα συριακά χημικά

Χέιγκ: Αμφιβολίες για το σχέδιο για τα συριακά χημικά

Oποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί και να διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Η Βρετανία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και η οποία θα θέτει αξιόπιστα και σύντομα το απόθεμα χημικών όπλων του (συριακού) καθεστώτος υπό διεθνή έλεγχο με στόχο την καταστροφή του", πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Γενεύη για το σχέδιο της Ρωσίας που αποσκοπεί στο να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού.

Ο Χέιγκ σημείωσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει κατ'άρχήν την ιδέα αυτή, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "τεράστιες πρακτικές δυσκολίες" στην κατάλληλη εφαρμογή της.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε εξάλλου ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και οι αυξανόμενες αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού ώθησαν την Ρωσία να αλλάξει την στάση της προς την συμμαχική της χώρα.

"Τα αυξανόμενα στοιχεία ότι αυτοί χρησιμοποίησαν αυτά τα όπλα και οι συζητήσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για το αν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση, έφεραν μια αλλαγή στην ρωσική θέση", κατέληξε ο Χέιγκ.