ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι οι όμηροι στο Ναϊρόμπι

Ελεύθεροι οι όμηροι στο Ναϊρόμπι

Πυκνά πυρά ακούγονται από το εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση κομάντο της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η κυβέρνηση της Κένυας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κένυας έχουν υπό τον έλεγχό τους το εμπορικό κέντρο και ότι έχουν απελευθερώσει το σύνολο των ομήρων.

Ωστόσο μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Κένυας αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, "έναν ή δύο" ένοπλους ισλαμιστές που έχουν κρυφτεί στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου Westgate του Ναϊρόμπι, δήλωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι ένοπλοι εντοπίσθηκαν και απομονώθηκαν σε έναν από τους ορόφους του κτιρίου. Σποραδικά πυρά και ο ήχος μίας έκρηξης ακούστηκαν από το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Όλοι οι όμηροι έχουν απομακρυνθεί και οι ειδικές δυνάμεις της χώρας δεν συναντούν πλέον καμία αντίσταση στο κτήριο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μανόα Εσιπίσου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας ανακοίνωσε πως δέκα άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε ακόμα τον θάνατο τριών από τους ενόπλους που κρατούν ομήρους στο εμπορικό κέντρο.

Περισσότεροι από 200 πολίτες έχουν διασωθεί, ενώ 65 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία του Ναϊρόμπι, σύμφωνα με το υπουργείο. Παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός έχει ακόμη καταγεγραμμένους 63 ανθρώπους ως αγνοούμενους.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «φοβερή τραγωδία» την επίθεση στο Ναϊρόμπι, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην Κένυα.

«Τους στηρίζουμε σε αυτή τη φοβερή τραγωδία που συνέβη», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με τον νιγηριανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Οι δύο ηγέτες, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα.