ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Υπέγραψαν τη συνθήκη για το διεθνές εμπόριο των συμβατικών όπλων

ΗΠΑ: Υπέγραψαν τη συνθήκη για το διεθνές εμπόριο των συμβατικών όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν σήμερα την πρώτη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων που ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο των συμβατικών όπλων.

Το κείμενο μονογράφηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή κατέχουν μερίδιο 30% στην αγορά των όπλων που εκτιμάται ότι αποφέρει συνολικά 80 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος.

Η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και στόχος της είναι να υποχρεωθεί η πωλήτρια χώρα να επαληθεύει εάν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα όπλα που διαθέτει για τη διάπραξη γενοκτονίας ή εγκλημάτων πολέμου.

Οι ΗΠΑ διαφωνούσαν με το κείμενο της συνθήκης, η οποία υιοθετήθηκε τον Απρίλιο από τα Ηνωμένα Έθνη και πέτυχαν τελικά να υπάρξει ξεχωριστή αντιμετώπιση στις πωλήσεις πυρομαχικών, όπου οι έλεγχοι δεν θα απαιτείται να είναι τόσο αυστηροί.

Η συνθήκη ήταν υπό διαπραγμάτευση επί επτά χρόνια. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διεθνή συμφωνία για τον αφοπλισμό μετά την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, το 1996.

Η πανίσχυρη Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, εξέφραζε έντονες επιφυλάξεις για τη συνθήκη αυτή, φοβούμενη ότι θα περιόριζε το δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα, σε μια περίοδο που συζητάται έντονα η λήψη μέτρων για την αγορά και την κατοχή όπλων μετά τις αλλεπάλληλες, πολύνεκρες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα.