ΚΟΣΜΟΣ

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λύσει το κουρδικό ζήτημα»

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λύσει το κουρδικό ζήτημα»

Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το λεγόμενο «πακέτο εκδημοκρατισμού» που ανήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πακέτο το οποίο έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, οδηγεί σε αδιέξοδο τη διαδικασία της τουρκο-κουρδικής διευθέτησης των συγκρούσεων, καθώς μέλημα του κυβερνώντος κόμματος είναι να κερδίσει τις εκλογές.

«Η στάση της κυβέρνησης για το κύριο πρόβλημα της χώρας διακατέχεται από εκλογικούς υπολογισμούς και εφαρμόζει τη μέθοδο των καθυστερήσεων της πολιτικής διαδικασίας, που ως δείχνει, δεν έχει ούτε την πρόθεση, ούτε την ικανότητα να προσφέρει λύση στο κουρδικό ζήτημα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Τονίζεται ότι, η πολιτική αυτή πρωτοβουλία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις σε μια δημοκρατική βάση, καθώς η ίδια δεν είναι έτοιμη να λειτουργήσει με έναν δημοκρατικό τρόπο», σύμφωνα με αποσπάσματα που παρουσιάζει το Firat.

Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων επισημαίνει ότι η λύση στο κουρδικό ζήτημα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αναγνώρισης της εθνικής ύπαρξης των Κούρδων ως λαού, και με πολιτική βούληση να του αποδοθούν τα κοινωνικά δίκαιά του.

«Η Κυβέρνηση του AKP, δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει ορισμένα δικαιώματα στους Κούρδους, τα οποία καθορίζουν την υπόστασή τους», σημειώνεται στη δήλωση.