ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λέτα κέρδισε την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Λέτα κέρδισε την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης

Η ιταλική κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα κέρδισε με άνεση, σήμερα το απόγευμα, την κρίσιμης σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, μετά τη μεταστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε αρχικά επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης.

Η γερουσία της Ιταλίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, με 235 «ναι» και 70 «όχι».

Η απόφαση ελήφθη μετά τη «στροφή» Μπερλουσκόνι, ανακοινώνοντας πως τελικώς θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα, η οποία, διασώθηκε από τον «θανάσιμο κίνδυνο», για τον οποία προειδοποίησε ο ίδιος ο Ενρίκο Λέτα.

Ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε την μεταστροφή αυτή που παρατηρητές χαρακτηρίζουν ήδη «ταπεινωτική», σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την διάσπαση του κόμματός του.

Νωρίτερα, 23 στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς είχαν υπογράψει δήλωση στήριξης της κυβέρνησης συμμαχίας, αψηφώντας τις εντολές του Καβαλιέρε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την έξοδό του από το μέγαρο της γερουσίας, μια ομάδα συγκεντρωμένων πολιτών αποδοκίμασε τον Μπερλουσκόνι.

Μένει να διαπιστωθεί αν οι βουλευτές και γερουσιαστές του, που έως τώρα είχαν διαφωνήσει με την πρωτοβουλία του για να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα παραμείνουν εντός της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» ή θα προχωρήσουν στην δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μένει, επίσης, να εξακριβωθεί αν η υποστήριξη του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Λέτα είναι όντως «ειλικρινής» και «σταθερή», ή αν σε δυο ημέρες η κατάσταση θα μεταβληθεί άρδην. Την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας αναμένεται να ψηφίσει την αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο.