ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο περίεργες συνέπειες της στάσης πληρωμών των ΗΠΑ

Οι πιο περίεργες συνέπειες της στάσης πληρωμών των ΗΠΑ

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 17 χρόνια από το τελευταίο "λουκέτο" της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ωστόσο η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Αμερικανοί μοιάζει πρωτόγνωρη.

Δεν είναι άλλωστε και το πλέον συνηθισμένο πράγμα, η παγκόσμια υπερδύναμη να στέλνει σε υποχρεωτική αργία τους κρατικούς υπαλλήλους και να υποχρεώνει σε εργασία δίχως αμοιβή αρκετούς ακόμα. Η διαφωνία ωστόσο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, έχει προκαλέσει και μερικές, όχι τόσο αναμενόμενες συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα:

- Στα 8.8 χιλιόμετρα συνόρων των ΗΠΑ με τον Καναδά υπάρχει ένας μόλις υπάλληλος προκειμένου να καθαρίζει και να συντηρεί τους περίπου 8.000 οβελίσκους. Τα σύνορα των δύο χωρών είναι σιδηρόφρακτα και μαζί με την τσιμεντένια βάση φτάνουν σε ύψος 2.5 μέτρων. Από τους οκτώ συνολικά υπαλλήλους επιφορτισμένους με τη συντήρηση τους, πλέον εργάζεται μόλις ένας.

- Συνέπειες όμως υπάρχουν και στις εκτός ΗΠΑ, αμερικανικές υπηρεσίες. 24 αμερικανικά νεκροταφεία ανά τον κόσμο, που έχουν θαμμένους 125.000 στρατιώτες από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, έκλεισαν, επειδή οι υπάλληλοι τους εμπίπτουν στο προσωπικό που μπήκε σε υποχρεωτική αργία.

- Οι αξιωματικοί και οι οικογένειες τους που διαμένουν σε στρατιωτικές βάσεις έκαναν επιδρομή στα πρατήρια τροφίμων των βάσεων διότι είναι άγνωστο πότε θα αρθούν τα μέτρα υποχρεωτικής αργίας, ώστε να ανοίξει ξανά το κατάστημα. Στη στρατιωτική βάση του Φορτ Κάμπελ, όλα τα κρεατικά εξαφανίστηκαν υπό το φόβο της... πείνας.

- Ανενόχλητο είναι το Ιράν για όσο διάστημα διαρκεί το αμερικανικό "shutdown", όπως έχει ονομαστεί. Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, σημείωσε πως για όσο καιρό διαρκεί η κρίση, είναι αδύνατο να ελεγχθεί κατά πόσο τηρούνται οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

- Λουκέτο, εκτός των άλλων, έχει μπει και στα αμερικανικά Πάρκα και Μουσεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επισκέπτες της πρωτεύουσας των ΗΠΑ να στρέφονται σε άλλα, ιδιωτικά αξιοθέατα. Είναι χαρακτηριστικό πως το Διεθνές Μουσείο Αντικατασκοπίας καταγράφει αύξηση των επισκεπτών έως και 30%, από επισκέπτες που μάλλον υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν το περίφημο Σμιθσόνιαν που παραμένει κλειστό.

- Ο ένας μετά τον άλλον όμως, ματαιώνονται και αθλητικοί αγώνες. Πέρα από το στρατιωτικό πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου, ακυρώθηκαν και μία σειρά από αγώνες που θα διεξάγονταν μέσα σε πάρκα. Αθλητές αντοχής έμαθαν τα δυσάρεστα νέα, καθώς πέρα από τη χαρά του αγώνα απώλεσαν και τα πλούσια χρηματικά τους έπαθλα.

- Οι 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, έχουν συμμάχους. Αλυσίδες καταστημάτων έτοιμου φαγητού και καφέ, προσφέρουν μειωμένες τιμές σε αυτούς, ενώ δημιουργήθηκαν μέχρι και ειδικά γεύματα.

- Η κρίση γεννά ευκαιρίες λέει το κλισέ, γεγονός που εκμεταλλεύονται διάφοροι σχεδιαστές μόδας. Ήδη σειρές από t-shirts με μηνύματα για την "αναστολή λειτουργίας του κράτους" κυκλοφορούν και είναι της μόδας στις αμερικανικές πόλεις.

- Αμερικανοί και Βρετανοί πάντως χάθηκαν στη μετάφραση. Η λέξη "furlough" που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την υποχρεωτική άδεια των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, δεν υπάρχει στα βρετανικά λεξικά. Με τη διάδοση όμως των ειδήσεων όμως, όλο και περισσότεροι Βρετανοί αρχίζουν να την εντάσσουν στο λεξιλόγιο τους.