ΚΟΣΜΟΣ

Στο μποζόνιο Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής

Στο μποζόνιο Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής

Βέλγιο και Βρετανία μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Φυσικής.

Οι επιστήμονες που βραβεύονται είναι οι François Englert και Peter W. Higgs «για την ανακάλυψη μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση των υποατομικών σωματιδίων και ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Βραβείων.

Ο Peter W. Higgs είναι ο καθηγητής που είχε προτείνει την ύπαρξη του μποζόνιου, του λεγόμενου σωματιδίου Χιγκς που αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».

«Το φετινό βραβείο αφορά κάτι μικρό που κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Staffan Normark, γραμματέας της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως για παράδειγμα η μάζα. Το μποζόνιο αυτό φαίνεται να βρίσκεται στο ενεργειακό φάσμα μεταξύ 115 - 127 GeV, (με τα 125GeV να αντιστοιχούν σε μάζα ίση με 133 πρωτονίων). Η ανακάλυψή του θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος λύνοντας θέματα, στη θεωρία της μεγάλης έκρηξης, αμέσως μετά τα πρώτα κλάσματα του δευτερόλεπτου της γέννησης του σύμπαντος.

Η εβδομάδα απονομών συνεχίζεται αύριο με το Νόμπελ Χημείας, και ακολουθούν τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών Επιστημών.

Το Νόμπελ Ιατρικής 2013 απέσπασαν οι James E. Rothman, Randy W. Schekman και Thomas C. Südhof οι οποίοι τιμήθηκαν για τη μελέτη τους με επίκεντρο το σύστημα μεταφοράς των κυττάρων.