ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέρει ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εγκαταστάσεων χημικών όπλων

Εν μέρει ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εγκαταστάσεων χημικών όπλων

Ο αρμόδιος οργανισμός για την επίβλεψη της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει επιθεωρήσει σχεδόν τις μισές από τις εγκαταστάσεις οι οποίες πρέπει να έχουν καταστραφεί ως τα μέσα του 2014.

«Έχουμε κάνει ουσιαστικά τη μισή δουλειά της επαλήθευσης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Χάγη ο Μαλίκ Ελαχί, πολιτικός σύμβουλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Παρά την πρόοδο, ο κ. Ελαχί υπογράμμισε πως η ασφάλεια παραμένει μία από τις κύριες ανησυχίες της αποστολής, η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά σε μια χώρα στην οποία διεξάγεται πόλεμος.

Οι επιθεωρητές επικεντρώνονται προς το παρόν μόνο στην επαλήθευση του καταλόγου τον οποίο έδωσαν οι συριακές αρχές, ο οποίος περιλαμβάνει 20 εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων.

Οι ομάδες του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ βρίσκονται από την 1η Οκτωβρίου στη Συρία και έχουν συνολικά περίπου 60 μέλη.

Η αποστολή αποφασίσθηκε στη βάση μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ, η εξάλειψη του συριακού χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2014.