ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Μαίνονται οι δεκάδες πυρκαγιές

Αυστραλία: Μαίνονται οι δεκάδες πυρκαγιές

Οι προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης παραμένουν και η Δασική Πυροσβεστική Υπηρεσία (RFS) εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καταστροφές.

Περισσότερα από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών οι οποίες μαίνονται στη νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς περίπου 1.500 πυροσβέστες μάχονται προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι πιο ήπιοι άνεμοι έδωσαν μια ανάσα ανακούφισης στους πυροσβέστες, οι οποίοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Γαλάζια Όρη, 70 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης παραμένουν και η Δασική Πυροσβεστική Υπηρεσία (RFS) εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καταστροφές.

Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των πυρκαγιών, ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 208 σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι δεκάδες πυρκαγιές καλύπτουν συνδυαστικά μία περίμετρο τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων.

Οι φωτιές μπορεί να διαρκέσουν «εβδομάδες, όχι ημέρες», προειδοποίησε ο επίτροπος της Πυροσβεστικής Σέιν Φιτζσίμονς.

«Βλέποντας την καταστροφή, εκτιμούμε ότι εκατοντάδες σπίτια και κτήρια θα έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους που πιθανόν δεν μπόρεσαν να βγουν», δήλωσε φοβούμενος ότι θα υπάρξουν περισσότερα θύματα.

Ζημίες σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι

Η πύρινη λαίλαπα που πλήττει τα Γαλάζια Όρη, έξω από το Σίδνεϊ, προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα ανακοίνωση της Ιεράς Μονής η μονή έχει κλείσει λόγω των σημαντικών ζημιών που προξένησε η καταστροφική πυρκαγιά.

Στο χώρο της Μονής βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο περίπου δέκα ομογενείς για να την προστατεύσουν. Κάηκαν αρκετά οικήματα, αποθήκες και δέντρα αλλά οι δυο εκκλησίες έμειναν ανέπαφες.

Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ο Ηγούμενος της στην προσπάθεια του να σβήσει την φωτιά.

Στην ανακοίνωση της Μονής παρακαλούνται οι πιστοί να αποφύγουν τις επισκέψεις στους χώρους της όσο είναι κλειστοί «γιατί είναι επικίνδυνο» και σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος κ. Σεραφείμ θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις για διεξαγωγή εράνου στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών.