ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Ιράν δεν έχει σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Ισραήλ: Το Ιράν δεν έχει σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ισραήλ απέρριψε το Σάββατο τις αναφορές ότι το Ιράν έχει σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και επέμεινε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πρέπει να καταργηθεί.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι η χώρα έχει σταματήσει τη διύλιση του ουρανίου πάνω από το 5% που απαιτείται για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαθέτει ήδη το 20% του εμπλουτισμένου καύσιμου που χρειάζεται για τον ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα στη Τεχεράνη.

«Το θέμα γύρω από το εάν το Ιράν σταμάτησε στο 20% είναι άσχετο», δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ισλαμική δημοκρατία προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία βόμβας. Από την πλευρά του το Ιράν υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι απολύτως ειρηνικές.

«Ακόμα κι αν το Ιράν σταματήσει τον εμπλουτισμό στο 20%, εξακολουθεί να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να περάσει από το 3,5% εμπλουτισμού, στο 90% μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη ακύρωση του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και μέχρι να επιτευχθεί αυτό οι κυρώσεις θα πρέπει να ενταθούν».

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, να γίνει μείωση των αποθεμάτων του ουρανίου που διαθέτει και να λάβει επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να προβεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις –τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία- δήλωσαν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στη διάσκεψη της Γενεύης ήταν θετικές και εποικοδομητικές. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Στη διάσκεψη παρευρέθη για πρώτη φορά και ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί -από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από μερικούς μήνες- και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να επιλύσει το πυρηνικό ζήτημα ώστε να εξασφαλίσει μια χαλάρωση των κυρώσεων οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας.