ΚΟΣΜΟΣ

La Vanguardia: Ερχεται η «Νέα αραβική αυτοκρατορία»

La Vanguardia: Ερχεται η «Νέα αραβική αυτοκρατορία»

Η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Νέα αραβική αυτοκρατορία».

Τα δεδομένα που έχει μαζέψει το έντυπο είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, στο Κατάρ ανήκει ο ουρανοξύστης Shard και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου Harrods στο Λονδίνο. Η Ντόχα ελέγχει το γαλλικό γίγαντα μέσων μαζικής ενημέρωσης Lagardère και τη θρυλική αμερικανική εμπορική μάρκα κοσμημάτων Tiffany, τις γερμανικές εταιρίες Volkswagen-Porsche και Siemens. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανήκει το 100% της ισπανικής εταιρείας πετρελαίου Cepsa, και είναι συνέταιροι τέτοιων εταιρειών, όπως η General Electric, η Airbus και η Boeing. Το Κουβέιτ αγόρασε την ευρωπαϊκή έδρα της Bank of America και επενδύει κεφάλαια στο μεγάλο πολεοδομικό σχέδιο Hudson Yards στη Νέα Υόρκη. Οι ίδιες χώρες θέτουν υπό τον έλεγχό τους το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Οι Αρχές των κρατών του Περσικού κόλπου δηλώνουν ότι μεταξύ τους αναπτύσσεται σκληρότατος ανταγωνισμός. Όμως στις ενέργειές τους φαίνεται περισσότερο μια εκπληκτική συνεννόηση και συντονισμός.

Αυτό είναι περισσότερο αισθητό σε δυο κλάδους: στις εναέριες μεταφορές και το ποδόσφαιρο. Ο Περσικός κόλπος μετατρέπεται ταχύτατα σε ένα διαμετακομιστικό κόμβο, γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Η Ντόχα, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι είναι τώρα απασχολημένες με την κατασκευή εντυπωσιακών διεθνών τερματικών σταθμών, κοντά στους οποίους θα οικοδομηθούν πολυτελή εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία.

Και στο εξωτερικό οι δραστηριότητες στις αερομεταφορές του Κατάρ και των ΗΑΕ αναπτύσσονται πολύ επιτυχώς: οι κρατικές τους αεροπορικές εταιρείες ανοίγουν τακτικά νέα δρομολόγια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, είναι αρκετό μόνο ένα ισπανικό παράδειγμα. Σ΄ αυτό τον τομέα συμπράττουν επιδέξια δύο ισχυρά εργαλεία της προπαγάνδας: ο σύλλογος Ρεάλ Μαδρίτης χρηματοδοτείται από την αεροπορική εταιρεία Emirates, και η Μπαρτσελόνα – από τον αντίπαλό της Qatar Airways.

Είναι δηλαδή προφανές ότι η Ντόχα, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι ενεργούν στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου σχεδίου. Προς το παρόν γίνεται λόγος για τη δημιουργία ενός οικονομικού προγεφυρώματος. Ο περαιτέρω επεκτατισμός μπορεί να περάσει στον πολιτικό στίβο, θεωρεί ο αραβολόγος Σεργκέι Ντεμιντένκο:

"Σήμερα οι οικονομικές ελίτ του Περσικού Κόλπου αποτελούν μέρος της παγκόσμιας ελίτ και όλα αυτά τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μια αρκετά ανεξάρτητη πολιτική γραμμή. Σήμερα πλέον είναι ισότιμοι εταίροι των δυτικών εταιρειών και του μεγάλου κεφαλαίου. Τεράστια ποσά έχουν διοχετευτεί στην Ευρώπη. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αναπόφευκτος, και ο πολιτικός και ο πολιτιστικός επεκτατισμός.

Ο εμπειρογνώμονας δεν αποκλείει ότι οι ριζοσπαστικές οργανώσεις, που δρουν σήμερα στην Ευρώπη, χρηματοδοτούνται από ορισμένους κύκλους από τις χώρες του Περσικού κόλπου. Προς το παρόν ενεργούν αρκετά επιφυλακτικά. Όμως πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι και το Κατάρ, και η Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι τους έχει ανατεθεί μια «ιστορική αποστολή» διάδοσης του «γνήσιου Ισλάμ» - του ουαχαμπισμού, του σαλαφισμού. Γι΄ αυτό στην υπόθεση είναι αδύνατο να αποφευχθεί η πολιτική, αναμιγμένη με τη θρησκεία.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru