ΚΟΣΜΟΣ

Επαναληπτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Επαναληπτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Στις κάλπες καλούνται και πάλι σήμερα οι ψηφοφόροι σε τρεις εκλογικές έδρες της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν επισκιάσει τις δημοτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.


Σέρβοι εθνικιστές είχαν εισβάλει τότε σε εκλογικά τμήματα, εκφοβίζοντας ψηφοφόρους και εκλογικούς αντιπροσώπους. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ότι ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειονότητα, αν και συνολικά το Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από αλβανόφωνους.


Μετά τις ταραχές, η τοπική εκλογική επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, όπως είχε ζητήσει και η σερβική πλευρά.
Ο Μπερντ Μπόρχαρντ, επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (Eulex), δήλωσε στη Deutsche Welle ότι έχει καταρτίσει μία στρατηγική από κοινού με τις τοπικές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.

«Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές για να αντλήσουμε διδάγματα από όσα έγιναν μέχρι σήμερα», είπε ο γερμανός αξιωματούχος. Οι δημοτικές εκλογές έγιναν σε συνολικά 38 κοινότητες του Κοσόβου.


Η Ουλρίκε Λούνατσεκ, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσσυφοπέδιο, επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία είχε διεξαχθεί με ομαλότητα και με δημοκρατικό τρόπο «σε γενικές γραμμές». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτή η διαπίστωση δεν ισχύει για την Μιτρόβιτσα, στην οποία η έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.


Μέχρι σήμερα η περιοχή ελεγχόταν από τη γειτονική Σερβία, ενώ μετά της δημοτικές εκλογές επρόκειτο να ενσωματωθεί στο Κόσοβο με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις για καθεστώς αυτονομίας προς τους Σέρβους που υπερτερούν πληθυσμιακά στην περιοχή. Ωστόσο, από την εκλογική διαδικασία απείχαν τόσο η σερβική κοινότητα της Μιτροβίτσα, όσο και οι Σέρβοι από το υπόλοιπο Κόσοβο.


Μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί κανένας από τους δράστες των επιθέσεων της 3ης Νοεμβρίου. Η ευρωβουλευτής Ουλρίκε Λούνατσεκ υποστηρίζει ότι οι δράστες είναι πιθανότατα εγκληματικά στοιχεία από τη Σερβία, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου κατηγορεί τη σερβική κυβέρνηση για τα επεισόδια, ενώ ο επικεφαλής της Eulex δηλώνει ότι δεν θέλει να προβεί σε σχόλια, καθώς συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης από κοινού με τις σερβικές αρχές.