ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Πολωνίας: Yπάρχει λόγος να ζητήσει συγνώμη από τη Ρωσία

ΥΠΕΞ Πολωνίας: Yπάρχει λόγος να ζητήσει συγνώμη από τη Ρωσία

«Για την Πολωνία υπάρχει λόγος να ζητήσει συγνώμη από τη Ρωσία», - δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Η επίθεση της επιθετικά διατεθειμένης νεολαίας στη Ρωσική Πρεσβεία έχει επιφέρει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα της Πολωνίας, θεωρεί ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας. Ωστόσο, παρά την αύξηση των ακροδεξιών διαθέσεων στη Γηραιά ήπειρο, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι ελπίζει ότι στην Πολωνία τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Τον τελευταίο καιρό στις χώρες της ΕΕ με τη μια ή την άλλη μορφή εκδηλώνεται το «εθνικιστικό θέμα», ωριμάζουν ακροδεξιές διαθέσεις, επεσήμανε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Σε πολλά κράτη της ΕΕ οι ακροδεξιοί έχουν λάβει θέσεις στα κοινοβούλια:

"Στη Γαλλία υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο, στη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία. Συγκεκριμένα, νομίζω ότι οι ακροδεξιοί θα έχουν πλατιά εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ερχόμενο έτος.

Όσον αφορά την εκδήλωση, που διέπραξαν οι επιθετικά διατεθειμένοι Πολωνοί στο χώρο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βαρσοβία, αυτή έχει επιφέρει ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, θεωρεί ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας ελπίζει ότι τέτοιου είδους επεισόδια δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον:

- Οι εθνικιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πατριωτική προπαγάνδα και την πατριωτική ρητορική, έχουν βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα. Για την Πολωνία υπάρχει λόγος να ζητήσει συγνώμη από τη Ρωσία. Οι πρεσβείες δεν πρέπει να δέχονται επιθέσεις. Η αστυνομία μας δεν μπόρεσε να υπερασπίσει την Πρεσβεία και μια χούφτα εθνικιστικά διατεθειμένων τραμπούκων και ηλίθιων επωφελήθηκε αυτού του γεγονότος. Είναι πολύ δυσάρεστο, όμως ελπίζω ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.

Στη συνέντευξή του με τη «Φωνή της Ρωσίας» ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας αναφέρθηκε και στη θέση της χώρας του στο θέμα της επίλυσης των διεθνών προβλημάτων. Σήμερα την κεντρική θέση κατέχει το συριακό πρόβλημα. Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη θέση της Ρωσίας και των ΗΠΑ στις προσπάθειες διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα:

"Δεν μπορούμε πλέον να προσπαθούμε να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις εισερχόμενοι σε πόλεμο στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, τους οποίους οικονομικά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε πιο εφευρετικές λύσεις, στη Συρία, π.χ., πρέπει να συγκεντρώσουμε μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών όλους, όσους έχουν επιρροή στα γεγονότα."

Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη όλο και συχνότερα λένε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσει τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Πολωνός υπουργός προς το παρόν λέει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι μόνο φήμες.