ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στις τράπεζες και τον Σόιμπλε

Γερμανία: Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στις τράπεζες και τον Σόιμπλε

Οι τόνοι έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον πρόεδρο της ομοσπονδίας των γερμανικών τραπεζών, του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γιούργκεν Φίτσεν, και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ να απευθύνει σήμερα έκκληση για ηρεμία.

"Εργαζόμασταν καλά μαζί ανέκαθεν στο παρελθόν και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Με συνεντεύξεις και ανακοινώσεις, οι Γιούργκεν Φίτσεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιπαρατίθενται εδώ και ημέρες γύρω από το ζήτημα της κανονιστικής ρύθμισης του τραπεζικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη στην εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" πως "η δημιουργικότητα των τραπεζών για να παρακάμπτουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις είναι ολοένα και μεγαλύτερη" και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται να λάβει σύντομα τέλος η αυξημένη κανονιστική ρύθμιση του τομέα. Οι δηλώσεις του αυτές επικρίθηκαν από τον εκπρόσωπο των τραπεζών ως "λαϊκιστικές" και "ανεύθυνες", κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον υπουργό.

Χωρίς να θέλει να μιλήσει για την ουσία του ζητήματος, το οποίο "έγκειται στις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών", ο εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ δήλωσε πως "η καγκελάριος στηρίζει τον υπουργό στο στόχο του ότι μια κανονιστική ρύθμιση είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχουν δυνατότητες να παρακαμφθεί".

"Είναι και προς το συμφέρον του συνόλου των τραπεζών" για να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ προσθέτοντας πως οι κριτικές που διατυπώνονται από τις τράπεζες "λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη".

Ροή Ειδήσεων