ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παράνομες οι παρακολουθήσεις της NSA, όμως θα συνεχιστούν

ΗΠΑ: Παράνομες οι παρακολουθήσεις της NSA, όμως θα συνεχιστούν

Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε σήμερα, για πρώτη φορά, ότι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) που συνέλεγε μαζικά δεδομένα τηλεφωνημάτων παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον, εξετάζοντας το αίτημα ακτιβιστών που ζητούν να σταματήσουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χαρακτήρισε τη συλλογή δεδομένων (αριθμοί τηλεφώνων, διάρκεια των κλήσεων κ.λπ.) χωρίς προηγούμενη απόφαση της δικαιοσύνης «πλήγμα στην ιδιωτική ζωή».

«Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα καταστρατηγεί» τις αξίες που υπερασπίζεται η τέταρτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος η οποία αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σημειώνει ο δικαστής. Ο Λίον απαγόρευσε στην αμερικανική κυβέρνηση να συλλέγει τηλεφωνικά δεδομένα των εναγόντων Λάρι Κλέιμαν και Τσαρλς Στρέιντζ και διέταξε να καταστραφούν όσα έχουν ήδη συλλεχθεί.

Ωστόσο, το πρόγραμμα παρακολουθήσεων θα συνεχιστεί κανονικά, δεδομένου ότι ο δικαστής είπε ότι η απόφασή του δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι να εκδικαστεί η έφεση της κυβέρνησης.

Ρoή Ειδήσεων