ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Δαμασκός να δώσει εξηγήσεις για το θάνατο γιατρού

Βρετανία: Η Δαμασκός να δώσει εξηγήσεις για το θάνατο γιατρού

Η Δαμασκός "οφείλει να δώσει εξηγήσεις" για τον "αισχρό" θάνατο του Βρετανού γιατρού Αμπάς Χαν σε μια συριακή φυλακή σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε επιστολή του προς την οικογένεια του θύματος, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο.


"Ο θάνατος του Αμπάς είναι μια αισχρή και αποτρόπαιη τραγωδία και το συριακό καθεστώς θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις" γι'αυτό που συνέβη, αναφέρει ο Κάμερον στην επιστολή του προς την οικογένεια του Βρετανού χειρουργού, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε σήμερα στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση και η οικογένεια του Αμπάς Χαν επέρριψαν αυτήν την εβδομάδα την ευθύνη για τον θάνατό του στις συριακές αρχές. Η Δαμασκός απάντησε ότι ο χειρουργός, ο οποίος κρατείτο για "μη εγκεκριμένες δραστηριότητες" και θα αφηνόταν σύντομα ελεύθερος, "κρεμάστηκε".

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να γίνει νεκροψία στην σορό του 32χρονου γιατρού, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειάς του Νάμπιλ Σέιχ. Η νεκροψία θα επιτρέψει κυρίως να φανεί αν ο Χαν είχε υποστεί βασανιστήρια ή όχι.

Ο Βρετανός αυτός γιατρός, πατέρας δύο παιδιών, είχε εργαστεί για την μη κυβερνητική οργάνωση Human Aid UK, εκπαιδεύοντας συριακό ιατρικό προσωπικό στην Τουρκία, προτού μεταβεί στο Χαλέπι, στην βόρεια Συρία, όπου συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2012.