ΚΟΣΜΟΣ

Συρία:Η αντιπολίτευση δεν πάει στη Γενεύη αν συνεχιστούν οι επιδρομές

Συρία:Η αντιπολίτευση δεν πάει στη Γενεύη αν συνεχιστούν οι επιδρομές

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στην διεθνή σύνοδο Γενεύη 2 για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Ελβετία, εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί της συριακής πολεμικής αεροπορίας στο Χαλέπι.

«Εάν οι αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι απόπειρές εξολόθρευσης του συριακού λαού συνεχιστούν, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν θα προσέλθει στη Γενεύη» δήλωσε σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του συνασπισμού, Μπαντρ Τζάμους. Ο πρόεδρος του συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα τηλεφώνησε στους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και Λοράν Φαμπιούς για να καταγγείλει «τις καθημερινές επιθέσεις που πραγματοποιεί το καθεστώς Άσαντ το οποίο χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη και βαρέλια εκρηκτικών με τις επιθέσεις αυτές να έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς» προσέθεσε.

Οι επιδρομές που πραγματοποιεί η συριακή πολεμική αεροπορία στο Χαλέπι, στους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες, έχουν στοιχίσει μέσα σε οκτώ ημέρες την ζωή σε τουλάχιστον 330 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 87 παιδιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση με βαρέλια γεμισμένα με εκρηκτικά TNT εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στις περιοχές Μάρτζα και Σούκαρι, στα νοτιοανατολικά του Χαλεπίου, προσέθεσε η οργάνωση.

53aba45c5f871f9c7f636030c7c1c4f7 XL

Εκπρόσωποι του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις 22 Ιανουαρίου στη διεθνή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία σε μια απόπειρα να βρεθεί βιώσιμη πολιτική λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει την ζωή τους 126.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε απόψε ότι θα στείλει πριν από τα τέλη του Δεκεμβρίου τις επίσημες προσκλήσεις για την ειρηνευτική σύνοδο για τη Συρία, σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι ελπίζει να συμμετάσχει σε αυτή το Ιράν.

«Ο κατάλογος των προσκλήσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ελπίζω ότι το ζήτημα της συμμετοχής του Ιράν θα επιλυθεί σύντομα» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το Ιράν οφείλει να συμβάλει στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής». Το Ιράν, στενός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που έλαβαν πρόσκληση, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την 20ή Δεκεμβρίου στη Γενεύη ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λάκνταρ Μπραχίμι. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ειρηνευτική σύνοδο.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Πάνω από 300 νεκροί από το βομβαρδισμό στο Χαλέπι