ΚΟΣΜΟΣ

Συρία:Οι Αρχές κατηγορούν αντάρτες ότι επιτέθηκαν σε χώρο με χημικά

Συρία:Οι Αρχές κατηγορούν αντάρτες ότι επιτέθηκαν σε χώρο με χημικά

Οι συριακές Αρχές κατηγόρησαν σήμερα τους αντάρτες ότι επιτέθηκαν σε χώρους όπου φυλάσσονται τα χημικά όπλα, αφού ενημερώθηκαν για την τοποθεσία τους από «χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία».

«Ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις επιτέθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου σε μια τοποθεσία με χημικά όπλα στην κεντρική Συρία, με οχήματα εξοπλισμένα με βαριά αυτόματα όπλα. Όμως οι δυνάμεις (του καθεστώτος) απέκρουσαν αυτήν την επίθεση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana επικαλούμενο ένα μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο «τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Λίουα αλ Ισλάμ επιτέθηκαν επίσης με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο» σε μια άλλη τοποθεσία φύλαξης χημικών όπλων στην επαρχία της Δαμασκού.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος πρόλαβαν να ανατινάξουν το όχημα πριν μπει στο χώρο, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 28. Στο μήνυμα του υπουργείου κατηγορούνται χώρες «γνωστές για την υποστήριξη που προσφέρουν στην τρομοκρατία» οι οποίες φέρονται να μετέφεραν πληροφορίες στις οργανώσεις αυτές «για το επικίνδυνο περιεχόμενο των εν λόγω τοποθεσιών» και τις ενθάρρυναν να εξαπολύσουν επιθέσεις. Δεν κατονομάζεται όμως καμία από τις χώρες αυτές, μολονότι η Δαμασκός δηλώνει ότι «φέρουν την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα» που θα μπορούσε να έχει η διάδοση τέτοιων πληροφοριών.

chemwea

Το υπουργείο κάλεσε τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) «να καταβάλουν προσπάθειες ώστε αυτές οι ανεύθυνες χώρες να σταματήσουν αυτήν την πρακτική». Από την έναρξη της εξέγερσης που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, τον Μάρτιο του 2011, η Δαμασκός υποστηρίζει ότι μάχεται εναντίον «τρομοκρατών» που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Κατηγορεί κυρίως τις χώρες του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ότι έχουν ταχθεί υπέρ της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα στείλει εκπροσώπους της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στην Ελβετία εάν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Στην ανακοίνωσή του το Συριακός Εθνικός Συνασπισμός δηλώνει ότι «δεν μπορεί, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του, να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι και τη γύρω περιοχή για ένατη συνεχόμενη ημέρα». Ο Μόνζερ Ακμπίκ, στέλεχος της αντιπολίτευσης και προσωπάρχης του προέδρου του Συνασπισμού Άχμεντ Τζάρμπα, κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να αναλάβουν δράση για να σταματήσει η σφαγή στο Χαλέπι, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου», σημειώνοντας ότι η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης «ενθαρρύνει τον Άσαντ να κλιμακώσει τη βία εναντίον του συριακού λαού».

Διαβάστε επίσης:

Συρία:Η αντιπολίτευση δεν πάει στη Γενεύη αν συνεχιστούν οι επιδρομές

Συρία: Πάνω από 300 νεκροί από το βομβαρδισμό στο Χαλέπι