ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Πορεία ανταρτών στην πόλη Μπορ

Νότιο Σουδάν: Πορεία ανταρτών στην πόλη Μπορ

Χιλιάδες νέοι του Νοτίου Σουδάν, πιστοί στον ηγέτη των ανταρτών και πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, κατευθύνονται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, ανακοίνωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

Δυνάμεις του τακτικού στρατού έχουν τον έλεγχο της Μπορ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζόγκλεϊ, την οποία ανακατέλαβαν από τους αντάρτες την Τρίτη.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Ρικ Μάκαρ ότι κινητοποιεί χιλιάδες νεαρούς πολιτοφύλακες της φυλής Λου Νουέρ για να επιτεθούν εναντίον θέσεών της, ενώ η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες για να σταματήσουν οι μάχες.

"Ο δρ Ρικ κινητοποιεί τη νεολαία της φυλής του, έως 25.000 άνδρες και θέλει να τους χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στην κυβέρνηση" στο ανατολικό κρατίδιο Τζόνγκλεϊ, δήλωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάικλ Μακούι. "Μπορούν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή. Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό".

Ο Μόσες Ρουάι Λατ, εκπρόσωπος των ανταρτών, απάντησε ότι ο Μάκαρ "δεν κινητοποιεί τη φυλή του", αλλά ότι νέοι αυτοί είναι στρατιώτες του τακτικού στρατού που αποφάσισαν να στραφούν κατά της κυβέρνησης.

Το Νότιο Σουδάν μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από σφοδρές μάχες που γρήγορα μπορεί να εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μια αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του, του Ρικ Μάκαρ που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Μάκαρ αρνείται και κατηγορεί τον Κιρ ότι θέλει να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Οι δυνάμεις των ανταρτών έθεσαν για μερικές ημέρες υπό τον έλεγχό τους πρωτεύουσες κρατιδίων όπως τη Μπεντιού στο βόρειο πετρελαϊκό κρατίδιο της Ενότητας και τη Μπορ στο κρατίδιο Τζόγκλεϊ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Αγκουέρ δήλωσε χθες ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη στις μεγαλύτερες εστίες της έντασης των τελευταίων ημερών: στη Μαλακάλ, την πρωτεύουσα του βορειο-ανατολικού κρατιδίου του 'Ανω Νείλου, πλούσιου σε πετρέλαιο, στη Μπορ ή ακόμη στο κρατίδιο της Ενότητας, όπου ο στρατός δήλωσε ότι απέτρεψε την Παρασκευή επιθέσεις των ανταρτών.

Οι Κιρ και Μάκαρ δέχονται διεθνείς πιέσεις να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Την Παρασκευή οι ηγέτες χωρών από το Κέρας της Αφρικής και της Ανατολικής Αφρικής έδωσαν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου στους δύο αντιπάλους για να αρχίσουν συνομιλίες και να σταματήσουν τις μάχες. Οι δύο άνδρες δέχτηκαν την αρχή των διαπραγματεύσεων χωρίς να ορίσουν ημερομηνία. Ο Κιρ δήλωσε έτοιμος για "άμεση" κατάπαυση του πυρός. Ο Μάκαρ αρνείται επί του παρόντος να δεσμευτεί, ζητώντας την επίβλεψη κάθε εκεχειρίας και την απελευθέρωση όλων των συμμάχων του που είναι κρατούμενοι.