ΚΟΣΜΟΣ

Ταραχές και επεισόδια στην Τυνησία

Ταραχές και επεισόδια στην Τυνησία

Πολλά κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν αργά χθες τη νύχτα από διαδηλωτές στις πόλεις Φεριάνα και Μεκνάσι της κεντροδυτικής Τυνησίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Φεριάνα πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κτίριο της εφορίας, σε αστυνομικό τμήμα, σε τράπεζα και σε ένα δημοτικό κτίριο πριν τα πυρπολήσουν, σύμφωνα με κατοίκους και έναν αστυνομικό, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημειώθηκαν και χθες στην πόλη Κασερίν και στην πόλη Θάλα.

Εξάλλου, συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν τη νύχτα στην πόλη Μεκνάσι της περιοχής Σίντι-Μπουζίντ.

Οι διαδηλωτές έρριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. 'Ενα αστυνομικό τμήμα και δυο αστυνομικά οχήματα πυρπολήθηκαν.

Μια από τις κύριες αιτίες των διαδηλώσεων είναι η επιβολή μιας σειράς φόρων σε μεταφορικά μέσα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

Η κεντροδυτική Τυνησία είναι μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της χώρας. Οι ανισότητες όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη ήταν ένας από τους κύριους λόγους της εξέγερσης τον Ιανουάριο του 2011.

Το ισχυρό εργατικό συνδικάτο UGTT χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών "νόμιμες", ενώ το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα "δικαιολόγησε τη δυσαρέσκεια για τα μέτρα αυτά ζητώντας την αναθεώρησή τους".