ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι ταραχές στο Αμβούργο

Συνεχίζονται οι ταραχές στο Αμβούργο

Υπό αστυνομικό περιορισμό βρίσκονται και σήμερα τρεις περιοχές του Αμβούργου στις οποίες κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές που ξέσπασαν την 21η Δεκεμβρίου, με αφορμή την απόφαση της Γερουσίας για τερματισμό της κατάληψης του κοινωνικού χώρου "Rote Flora".


Η αστυνομία του Αμβούργου περιόρισε σήμερα έπειτα από μία εβδομάδα την έκταση των «ζωνών κινδύνου», στις οποίες κάνει αυστηρούς ελέγχους σε όλους τους πολίτες, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία, προειδοποιώντας τους γερμανούς πολίτες που θα βρεθούν στην πόλη να αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές και τονίζοντας ότι, εάν δεν φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα, κινδυνεύουν να συλληφθούν.

«Ακόμη και διαδηλώσεις οι οποίες σχεδιάζονται ως ειρηνικές μπορεί να εξελιχθούν σε βίαιες. Πρέπει να αποφεύγετε τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις, κυρίως τις αποκλεισμένες περιοχές και να είστε προσεκτικοί εάν βρεθείτε κοντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις ή εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», αναφέρει η αμερικανική οδηγία.

Χθες οι συγκρούσεις της αστυνομίας με μέλη αριστερών οργανώσεων συνεχίστηκαν, με τη... βούρτσα τουαλέτας να αναδεικνύεται στο σύμβολο των διαδηλωτών, μετά την προβολή τηλεοπτικού ρεπορτάζ που παρουσίαζε αστυνομικό με πλήρη εξοπλισμό να αφαιρεί μια βούρτσα από άτομο που φορούσε κουκούλα και υποβαλλόταν σε έλεγχο.

Από την αρχή των επεισοδίων έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ εκφράζονται φόβοι για επέκταση της βίας.
Την περασμένη Δευτέρα ένα εξαγριωμένο πλήθος έσπασε τα τζάμια στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Φραγκφούρτη, με την Αστυνομία να εκτιμά ότι το περιστατικό σχετίζεται με τα γεγονότα του Αμβούργου. Η επίθεση στα γραφεία του SPD πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο η κατάσταση στο Αμβούργο να πυροδοτήσει επεισόδια βίας και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, σε ένδειξη συμπαράστασης.